Van, aki szerint Borkai Zsolt maradhatott volna

Feszült hangulatban szavaztak a győriek a tegnapi polgármester-választáson, a legtöbben nem akartak beszélni sem az elmúlt hónapok eseményeiről, sem a szavazásról. Érdekes, hogy a baloldali szavazók többsége a Fidesz-KDNP jelöltjének győzelmére számított, míg éppen egy kormánypárti szimpatizáns gondolta úgy, hogy az ellenzéki pártok színeiben induló Pollreisz Balázs is nyerhet.

2020. 01. 27. 6:14
null
Pollreisz Balázs plakátjai kicsik, viszont nagyon sok volt belőlük Fotó: Teknős Miklós
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Amíg a 82-es főútról érkezve elérjük Győr közigazgatási határát, három, a Fidesz-KDNP polgármesterjelöltjét, Dézsi Csaba Andrást népszerűsítő óriásplakátot is észreveszünk, a többi öt aspiráns kampányanyagát jó darabig nem látjuk. Később, néhány kilométer megtétele után már megjelennek a balliberális oldal jelöltjének, Pollreisz Balázsnak a plakátjai is, amelyek kicsik, viszont nagyon sok van belőlük.

Pollreisz Balázs plakátjai kicsik, viszont nagyon sok volt belőlük
Fotó: Teknős Miklós

Talán az őszi események, a felfokozott hangulat és a nagy tét miatt lehet, hogy az emberek nagy része nem hajlandó a választásról beszélni, az első három járókelő a kérdések hallatán szó nélkül továbbmegy, a negyedik pedig ingerülten mondja, hogy a szavazókör közelében nem lehet kampánytevékenységet folytatni. Amikor újra közlöm, hogy nem politikai aktivista, hanem újságíró vagyok, akkor valamelyest megnyugszik, de beszélni ezután sem hajlandó. Szintén a nagy tétre utal, hogy amint egy középkorú pár elhagyja az egyik szavazókört, a férj sóhajt egy nagyot, majd azt mondja, hogy „megcselekedtük, amit megkövetelt a haza”, majd sietve távoznak. Ezt követően egy középkorú nő hagy faképnél azzal, hogy „politikáról itt senki nem fog beszélgetni önnel”.

Szerencsére nem lett igaza, mert néhány perccel később egy kutyáját sétáltató fiatal nő végre hajlandó megosztani a gondolatait a győri választásról. Előrebocsátja, hogy minden körülménytől függetlenül Dézsi Csaba András nyer majd, amit azzal indokol, hogy Borkai Zsolt az országosan is nagy vihart kavart magánéleti botránya ellenére is nyerni tudott októberben. A Borkai-ügynek ugyanakkor szerinte lesz hatása az időközi választásra, mert sokak fejébe bekúsztak a botrányos felvételek. Érdekesnek tartja ugyanakkor, hogy csak a bulváros rész fogta meg az embereket, a korrupciós szállal nem foglalkoztak. A fiatal nő kitér arra, hogy szerinte Pollreisz Balázs jó programmal állt elő, de az MSZP visszahúzza őt, mert maga a párt mára abszolút negatív szó lett a hazai politikai életben.

Egy buszmegállóban várakozó idős férfi kérdésre elmondja, hogy ő Dézsi Csaba András korábbi páciense, így jól ismeri, már-már barátok. Szerinte a politikus kiváló jelölt, csak azt sajnálja, hogy nem függetlenként indult, mert akkor ő is szavazott volna rá. Ettől függetlenül biztos benne, hogy a kormánypárti aspiráns nyer majd, mert sokkal hitelesebb és jobb jelöltnek tartja, mint Pollreisz Balázst, a többieknek pedig a véleménye szerint semmi esélye sincs. Ő is biztos benne, hogy a Borkai-ügy befolyásolja majd a választás eredményét, mert ahogy fogalmaz, a botrány mindenkire hatással van.

Alig néhány perc múlva kiderül, hogy az idős férfinak sincs teljes mértékben igaza, mert egy, a férjére várakozó, első szavazó fiatalasszony azt mondja, hogy felőle Borkai Zsolt maradhatott volna a polgármesteri székben, nem kellett volna lemondania. – Vidékről költöztünk be Győrbe, és nagyon szeretünk itt lakni. Nem tudunk rosszat mondani a városról, a férjemmel együtt úgy gondoljuk, hogy jó irányba mennek a dolgok. Eddig még sohasem szavaztam, de a párom azt mondta, hogy most muszáj részt vennünk a választáson – mondja a fiatalasszony. Hozzáfűzi, hogy Dézsi Csaba Andrással is meg vannak elégedve, mert csupa jó dolgokat hallottak a doktor úrról, így szívesen támogatják. Ők is biztosak a fideszes aspiráns győzelmében.

Mások, például egy, a buszmegállóban várakozó idősebb asszony ellenzéki polgármestert szeretne Győr élén látni. Szavai szerint az lenne a jó, ha Pollreisz Balázs nyerne. – Dézsi Csaba András pedig gyógyítson, mert jobb orvos, mint amilyen politikus – jegyzi meg, majd a Borkai-ügy említésekor fúj egyet, és szó nélkül otthagy.

Érdekes, hogy miközben az ellenzéki szavazók biztosak a Fidesz-KDNP jelöltjének a győzelmében, egy győri származású, de ma már nem a városban lakó kormánypárti szimpatizáns el tudja képzelni, hogy Pollreisz Balázs nyer. Mondja ezt annak ellenére, hogy szerinte a balliberális politikus csupán egy tehetségtelen pártkáder, miközben Dézsi Csaba Andrást elismert szakembernek tartja. Úgy véli, a kormánypárti politikus azért is jó jelölt, mert nem megosztó személyiség, így olyan embereket is meg tud szólítani, akik nem fideszes szavazók. A fiatal férfi a korábbi nyilatkozókkal ellentétben nem hiszi, hogy a Borkai-ügy jelentősen ártana a Fidesz-KDNP jelöltjének, mert szerinte a szavazók nem azonosítják őt a botránnyal. Sőt úgy véli, Dézsi az, aki alkalmas arra, hogy visszaszerezze azoknak a kormánypárti szavazóknak a bizalmát, akik az ősszel kirobbant botrány miatt esetleg elbizonytalanodtak. A férfi több hónap távlatából is biztos benne, hogy az októberi választás előtt nem kellett Borkai Zsoltnak visszalépnie, a győzelem birtokában viszont le kellett mondania. Szerinte így lehet biztosítani, hogy a város a kormánypártok kezében maradjon. A mostani választással pedig le lehet zárni a múltat, és folytatódhat Győr fejlesztése.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.