Vasvári Csaba jogtalanul fordult az unióhoz

Magyar Nemzet
2019. 09. 11. 8:44
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Visszaélt jogkörével és törvénytelenül fordult júliusban az Európai Unió Bíróságához (EUB) Vasvári Csaba, aki egyike a magyar igazságszolgáltatási rendszert, különösen pedig az Országos Bírósági Hivatalt (OBH) kritizáló bíráknak – derült ki a Kúria tegnapi döntéséből. A Pesti Központi Kerületi Bíróság (PKKB) bírája korábban azzal vált ismertté, hogy 2017-ben munkaügyi eljárást indított az OBH elnöke ellen, mert hiába pályázott több alkalommal is a Fővárosi Ítélőtábla bírói posztjára, végül nem őt nevezték ki a tisztségre.

Vasvári idén márciusban elvesztette a pert. Nem sokkal később egy svédországi török férfi ügyében kellett volna ítéletet hoznia, az illetőt, aki nem volt jelen a tárgyaláson, lőszerrel és lőfegyverrel való visszaéléssel vádolta az ügyészség. A rendszerkritikus Vasvári Csaba viszont érdemi határozat helyett bejelentette: az EUB-hoz fordul, és előzetes döntéshozatali eljárást kezdeményez. Erre minden bírónak lehetősége van, ha úgy véli, valamelyik általa alkalmazandó jogszabály ellentétes lehet az uniós joggal. Vasvári viszont olyan kérdéseket intézett a luxem­bourgi testülethez, amelyek – egy kivételével – nem az általa tárgyalt ügyre, hanem a bírósági igazgatás hazai szabályozására vonatkoznak. Figyelemre méltó és beszédes, hogy a lépéséről az egyik ellenzéki hírportál azzal a címmel adott hírt július 15-én, hogy „Íme, Handó Tünde egyik mellőzött bírójának bosszúja”.

A történtek miatt a legfőbb ügyész a Kúriához fordult, amely megállapította: a svédországi török ügye szempontjából lényegtelenek, így törvénysértőek azok a kérdések, amelyekkel a PKKB bírája az EUB-ot megkereste. Érdemes megjegyezni, nem ez az első eset, hogy Vasvárit kritika éri bírói tevékenysége miatt. A 2006-os rendőrségi visszaélések áldozatai például vérbíróként emlegették, de ő volt az is, aki az UD Zrt.-s megfigyelési botrány miatt indult büntetőeljárásban első fokon az összes vádlottat – köztük az MDF szocialistákkal együttműködő egykori vezetőit, Dávid Ibolyát és Herényi Károlyt – felmentette, s az ítélet szóbeli indoklásában az ügyészséget, továbbá a megvádolt politikusok „egyes riválisait” és a „velük együttműködőket” támadta.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.