Végül csak elvesztettük a 6:3-at

Részben angol kézbe került a budapesti 6:3 borozó, amely éppen a legendás három oroszlános válogatott felett aratott történelmi győzelemnek állít emléket, és amelynek első üzemeltetője az Aranycsapat csatára, Hidegkuti Nándor volt. Az új tulajdonosok állítják: aggodalomra semmi ok, mert nemcsak megőrzik a kocsma szellemiségét, de tovább is fejlesztik a helyet. A tavaly őszi tulajdonosváltás óta például több tucat korabeli fotóval gazdagodott a borozó.

2019. 06. 07. 5:50
null
Martin, Stephen és Andy (balról jobbra) büszkék a megszerzett, a focirajongók körében kultikusnak számító borozóra Fotó: Mirkó István
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A fővárosban, a Lónyay utcában található 6:3 borozó kultikus hely, amely évtizedek óta kedvelt kocsma a Belső-Ferencvárosban. A szolgáltatóegységet több mint fél évszázada Hidegkuti Nándor, az Aranycsapat legendás tagja kapta meg „gebinbe” a visszavonulása után, mivel az államszocializmus időszakában bevett szokás volt, hogy a legjobb sportolók tevékenységét a pályafutásuk végén egy borozóval, egy sörözővel vagy egy büfével honorálták. A névválasztás sem volt véletlen, hiszen 1953. november 25-én, az évszázad mérkőzésén, az angolok felett aratott történelmi győzelemhez Hidegkuti egy mesterhármassal járult hozzá.

A beszámolók szerint a pályafutása legszebb éveit az MTK-ban töltő legenda nagyon kedvelte a borozóját, gyakran megfordult ott, sokszor maga is bent állt a pultban, ám amikor 1973-ban az egyiptomi Al Ahli csapatának vezetőedzője lett, hosszabb időre elhagyta az országot. A helyet egy már Hidegkuti idejében is a borozóban dolgozó asszony, Marika néni vette át, majd később meg is vásárolta azt. Ő közel fél évszázadon át üzemeltette a kocsmát, de az utolsó néhány évben már egyre többet gondolt a visszavonulásra.

Csak úgy volt azonban hajlandó megválni a 6:3 borozótól, ha az új tulajdonos garantálja, hogy megőrzi a kocsma hangulatát, szellemiségét. Így került a képbe tavaly egy baráti társaság, akik régóta látogatták a helyet. Egyikük, a New York-i születésű, de 28 éve Magyarországon élő Ste­phen Saracco tizenhat esztendeje lakik a Ferencvárosban. A magyarul kivá­lóan beszélő amerikai férfi újságíróként érkezett hazánkba fotóriporter kollégájával együtt, és a rendszerváltásról, majd a délszláv háborúról tudósítottak. A munka végeztével a fotós hazautazott, Stephen viszont Budapesten maradt. Ahogy mondja, leginkább a népzene és a táncházak marasztalták Magyarországon. A 6:3 borozó később lett a törzshelye, amikor a Ferencvárosba, a Lónyay utcába költözött.

– Egyre jobban megismertem Marika nénit, főleg nyaranta tértem be a borozóba sokat, amikor Európa- vagy világbajnokság volt. Sokat beszélgettünk, és egy ponton kiderült, hogy míg mi a Belső-Ferencvárosban lakó baráti társaságunkkal helyet keresünk magunknak, ő éppen eladni szeretné a 6:3 borozót. Miután megígértük neki, hogy megtartjuk a kocsma eredeti szellemiségét, az üzlet megköttetett köztünk – meséli Stephen.

A négy új tulajdonos mindegyike 25 százalékos üzletrészt vásárolt a 6:3 borozóban. Stephen és magyar felesége, Csóka Noémi mellett egy kanadai–magyar cég, egy magyar belsőépítész, Ilona és az angol Andy Cartwright áll a kocsmát működtető társaság mögött. Utóbbi nagyon büszke arra, hogy az évszázad mérkőzésének emlékét őrző borozó tulajdonosa lehet. – Megtisztelő, hogy ilyen jellegű kötődésem lett a történelmi mérkőzéshez, abban az angol csapatban ugyanis olyan legendák játszottak, mint Stanley Matthews vagy éppen Billy Wright. Amikor kisfiú voltam, az édesapám generációja nagyon sokat beszélt róluk.

Martin, Stephen és Andy (balról jobbra) büszkék a megszerzett, a focirajongók körében kultikusnak számító borozóra
Fotó: Mirkó István

Ami pedig a honvédos csillagot, Puskás Ferencet illeti, ő a visszavonulása után, 1967-ben játszott egy jótékonysági mérkőzésen Liverpoolban, öt mérföldre a mi házunktól. A meccset a helyi Graston városrész fiataljainak megsegítésére szervezték meg, nagyon sok sztárt hívtak, de csak a magyar legenda vállalta az ingyenes szereplést a mérkőzésen, ahol mintegy tízezer ember zsúfolódott össze – emlékezik vissza Andy, aki hatalmas Liverpool-drukker. A férfi hangsúlyozza: a 6:3 borozó működtetése remek lehetőség arra, hogy megmutassák, miként lehet valamit megmenteni a jövő generációja számára.

– Marika néni azt mondta nekünk, hogy tessék, a ti kezetekbe adom a borozót, innentől kezdve minden a ti felelősségetek. Ő megőrizte, mi pedig továbbvisszük a lángot – mondja határozottan az angol férfi, aki most ünnepelte az ötvenedik születésnapját. S mivel nagyon szereti a labdarúgást, a jeles évfordulót is focival ünnepelték meg, a baráti körének 25 év feletti tagjai – soraik között Andyvel – mérkőztek meg a még fiatalabbakkal, a férfi fiának haverjaival.

Nem az ünnepelt az egyetlen angol, akinek szoros kötődése van a 6:3 borozóhoz, Ilona férje, Martin ugyanis szintén az Egyesült Királyságból származik. Martin, aki ugyancsak jól beszél magyarul, Andyhez hasonlóan nagyon szereti a focit, a különbség annyi, hogy ő a Newcastle sikeréért szorít. – Én is régóta itt lakom a környéken, és a labdarúgás mellett nagyon szeretem a jó hangulatú kocsmákat és persze a finom magyar bort is. Itt mind a három adott. Ha jól emlékszem, 1999-ben voltam itt először, egy skót barátom hozott ide azzal, hogy ez az ő kedvenc helye. Az azóta eltelt húsz évben elég gyakran megfordultam itt, és örömmel vettem, hogy a feleségem tulajdonos lett a 6:3 borozóban – jegyzi meg mosolyogva.

Martin büszkén mutatja, hogy az elmúlt fél évben folyamatosan csinosították a kocsmát, a korábbi néhány fotó mellé több tucat újat helyeztek ki, és tovább folytatják az ereklyék gyűjtését is. Kettőt már féltve őriznek, egy jegyet és egy programfüzetet, amelyek az évszázad mérkőzésére szóltak. Miközben Martin a borozóról, majd annak kínálatáról mesél, megérkezik a férfi skót barátja, Jim, aki azonnal odaszúr egyet a havernak. – Hálával tartozunk az Aranycsapatnak az évszázad mérkőzésén az angolok felett aratott győzelemért, nagyon sok skótot tettek annak idején boldoggá a magyarok – húzza angol barátját, majd megveregeti Martin vállát, és jelentőségteljesen iszik egy korty sört.

Arról már Stephen és felesége, Noémi beszél, hogy a szellemiséget megtartva miként fejlesztenék tovább a borozót. Azon már meg sem lepődünk, hogy az asszony nagybátyja, Csóka József szintén focista volt, nem is akármilyen. A férfi, Puskáshoz hasonlóan, a Budapesti Honvédban nevelkedett, de húszévesen Spanyolországba távozott, ahol több klub, így például az Atlético Madrid játékosa is volt. – Nagy meccseket adunk a borozóban és olyan kuriózumokat, amelyeket otthon vagy máshol nem tudnak megnézni az emberek. A Facebookon mindig előre jelezzük a mérkőzéseket. Télen pedig főleg rögbimeccseket lehet nézni nálunk, a hozzánk járó írek miatt is. A program persze kialakulóban van, lehet, hogy más sportágak is bekerülnek majd a kínálatba – sorolják a terveket. A 6:3 borozóban gyülekező angol, skót és persze magyar vendégeket elnézve megéri tervezni.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.