Veszélybe kerülhet a Pléhcsárda is Rákospalota DK-s vezetése miatt

A XV. kerület DK-s vezetése segítségnyújtás helyett egy észszerűtlen rendelkezéssel lehetetlenít el több helyi vállalkozást, amelyeket a pandémia miatti gazdasági visszaesés egyébként is megtépázott. A nehéz helyzetbe hozott üzletek között van a CNN műsorán is bemutatott Pléhcsárda. Közben a Németh Angéla vezette önkormányzat úgy szerezne népszerűséget játszótér-felújításokkal, hogy egyes ilyen létesítmények körül méteres a gaz és halomban áll a szemét.

2020. 07. 15. 19:44
null
Fotó: Teknős Miklós
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Miközben a köztisztaság kérdését elhanyagolja a XV. kerület DK-s vezetése, és a városrész egyre inkább gazdátlannak tűnik, a helyi vállalkozók egy csoportját egyetlen tollvonással csődközeli állapotba juttatta Németh Angéla Gyurcsány-párti polgármester és köre. Még az amerikai CNN képernyőjén világhírnevet szerző Pléhcsárdát is tönkreteheti a kerületet vezető baloldal a meggondolatlan rendelkezéseivel. A Drégelyvár utcai felüljáró lezárásával a Rákospalotai körvasút sor alatti vasúti átkelő forgalma jelentősen megnövekedett, ezért közlekedési lámpákat helyezett el előtte az önkormányzat. Ezzel egy időben megtiltották a parkolást az átjáróhoz közel eső Kolozsvár utcai piac boltjai előtt fekvő járdaszakaszon. Az intézkedéssel a piac összes üzletének jelentősen esett a forgalma. – Ha ez nyár végéig így megy, lehúzhatjuk a rolót, mivel most van a fő szezonunk, és a vásárlóink felét már elveszítettük – panaszolta lapunknak egy zöldséges. Szavai szerint a berakodáshoz sem állhatnak meg a járdán, többször kaptak már figyelmeztetést. Hozzátette: az új rendelkezést nem jelentette be az önkormányzat, nem egyeztettek az árusokkal, hanem egyik napról a másikra sárga festékkel jelezték a parkolás betiltását.

A vállalkozók ellehetetlenítése

Az Erzsébet királyné útjának túloldalán található hentes a tilosban parkolásért járó büntetés kockázatát is kénytelen vállalni. – Negyvenfokos melegben hogyan cipeljük be a húsokat két saroknyiról? Csak a bolt előtt leparkolva tudjuk ezt megoldani, hiába fenyegetőznek azzal, hogy a térfigyelő kamerák felvételei alapján megbüntetnek minket – mondta az üzletet vezető férfi. Az Anthony Burdain Parts Unknown című műsorában is bemutatott, óriási hússzeleteiről ismert Pléhcsárda üzletvezetője is aggódik a forgalom csökkenése miatt. – Körülbelül harminc százalékkal kevesebb vevő jön. Hosszú távon nem tudom, hogy tudunk megbirkózni ezzel a kieséssel – közölte. Még a közelben fekvő kiskocsma forgalma is csökkent tizenöt-húsz százalékkal, pedig oda jellemzően nem autóval járnak a törzsvendégek.

– Bár a járvány alatt megtépázott vállalkozásokat inkább segíteni kellene, Németh Angéláék ehelyett még inkább a szakadék széle felé lökik őket. A baloldali városvezetés eddig azt bizonyította, hogy csak kárt tud okozni, akár a Nagykörúton kerékpársávként mázolta fel az ominózus sárga festéket, vagy ha éppen a Kolozsvár utcai piacon a járdaszegélyre kenték fel azt, hogy a vevők és a beszállítók ne tudjanak parkolni – jelentette ki a Magyar Nemzetnek Pintér Gábor, a Fidesz fővárosi képviselője. Megjegyezte: az Erzsébet királyné útja nagy részén a villamossíneken is közlekedhetnek az autók, a tiltásnak a piac előtti részre korlátozása mellőzi a józan megfontolást. Szavai szerint korábban bejáratott parkolási mód volt, hogy a piac előtti járdára két kerékkel álltak fel az autók, s kérdés, hogy miért vették el ezt a lehetőséget az árusoktól és a vevőktől.

Leharcolt mászóka, gazos homokozó

Mindeközben a DK-s kerületvezetés játszótér-felújítási programmal büszkélkedik az Életképek nevű önkormányzati újság június 25-i számának hasábjain, ám a létesítmények többsége a lapunk által készített körkép szerint sok mindennek mondható, csak korszerűnek és gyermekbarátnak nem. A Géza fejedelem téren található játszótér például nincs körülkerítve, ráadásul a Pozsony utcára néző oldala egy szakadékos részbe torkollik, a szélén álló rogyadozó betonkorlát alatt egy kisebb gyermek könnyen átférhet, és akár le is eshet. A lejtő pedig egyenesen a villamospályához vezet, ami növeli a balesetveszélyt. Arról nem is beszélve, hogy derékig ér a gaz a játszótéren, ami nem csak az allergiásoknak jelent problémát, hanem jó eséllyel kullancsokat is össze lehet szedni a burjánzó növényzetben. Az már csak hab a tortán, hogy a szemetesláda színültig áll hulladékkal, ám a néhány nappal korábban készült fényképek szerint az is előfordul, hogy a játszótér közepén hagynak ott egy-egy méretes nejlonzsáknyi szemetet.

Fotó: Teknős Miklós

Ironikus, hogy míg az önkormányzati magazin éppen az Ozmán utcai játszótér újdonságiról írt, a létesítmény mellett gyermekeivel sétáló családanya lapunknak arról számolt be, hogy a kicsik homokozója fölé szerelt napvitorla túl alacsonyan van ahhoz, hogy hasznát lehessen venni, a párakapuként feltüntetett oszlopból pedig jelenleg nem jön semmi, ám múltkor, amikor hűvösebb volt az idő, akkor pára helyett hideg víz szivárgott belőle, amitől a gyerekek csuromvizesek lettek. Egyedül az újonnan felszerelt trambulint említette hasznos fejlesztésként. Míg az Árpád utcai felüljáró melletti hajós játszótérrel több szülő is elégedett volt, néhányan a játékok kopott, toldozott-foltozott voltát említették, valamint az ott található repedt csúszdát is, ami egyesek szerint balesetveszélyessé válhat. Bár a Kazán utcai játszótér árnyas helyen húzódik, két lakótelepi tömb között, kerítés is körülveszi, ám a gyermekeikkel ott tartózkodó szülők közül volt, aki azt kérné számon Németh Angélán, hogy máig nem valósult meg az a kondipark, amelyet évek óta ígért az önkormányzat. Mások pedig azt tették szóvá, hogy rendkívül leharcolt a mászóka, s gazos, bogaras a homokozó. Több játszótéren probléma, hogy a játékok inkább a nagyobbaknak készültek, például a lépcsők között túl nagy hézagok vannak, így ezekről az öt-hat évnél fiatalabb gyermekek le is eshetnek. Több kisgyermekes anyuka panaszolta, hogy számos játszótéren semmilyen árnyék nincs, a tűző napon pedig nem lehet sokáig tartózkodni a kicsikkel.

Fotó: Teknős Miklós

Kádári örökség

Olyan helyi lakossal is beszéltünk, aki meghökkent annak hallatán, hogy a Karácsony Benő parkot a XV. kerület fő rekreációs területeként tartják számon. Okkal lepődtek meg, hiszen a városrész sok más területéhez hasonlóan szabadon nőtte be a gaz a füves részeket, ahova a megkérdezett járókelők egyike sem menne piknikezni. – Ide nem lehet kijönni pihenni. Egy takarót sem lehet leteríteni, mert a méteres gyomban nyüzsögnek a bogarak, ráadásul kutyapiszok is bárhol lapulhat – mondta lapunknak egy babakocsit toló fiatalasszony. Szavai szerint néhány éve költöztek át a XIII. kerületből Rákospalotára, ami sok szempontból élhetetlenebbnek bizonyult. – A közeli Bocskai utcában lakunk, de esténként már ott sem merek gyalog végigmenni, mivel gyakran jelennek meg gyanús alakok, akik nem túl bizalomgerjesztő módon téblábolnak az utcán – mondta. A park gaztól megkímélt részének központi helyét egy, a Kádár-rendszerben épült beton pingpongasztal foglalja el, amit a szintén betonból készült nézőtér félkaréja vesz körbe. A foghíjas fadeszkákba gyűrve régóta éktelenkedhetnek nejlonzacskók és sörösdobozok, legalábbis a rég nem forgalmazott termékek márkájából ítélve. Szintén még a rendszerváltás előtt készülhetett a parkban található néhány beton sakkozóasztal is.

A szemét a kerület sok helyén visszatérő problémát jelent. Például a Kozák téren is, ahol korábban egy illegális szemétlerakóhely alakult ki, s miután lapunk év eleji tudósítása nyomán rendet rakott az önkormányzat, mára ismét halmokban kezd gyűlni a hulladék. A tér egyik sarkában lévő családi ház tulajdonosa azt panaszolta lapunknak, hogy az egerek és a patkányok is elszaporodtak a szeméttel, de a hajléktalanokkal is sok problémájuk akad. Ugyanis rendszeresen másznak be a fedél nélküliek az M3-as autópálya felőli, sűrűn benőtt részre, a kertjük mellé, s ott végzik el a kis- és nagydolgukat is. Az említett problémák miatt az ingatlant féláron sem sikerült értékesíteniük.

A XV. kerület egyik neuralgikus pontja a Fő tér, ahol esténként néha tettlegességig fokozódó csetepaték zajlanak a különböző szerek használói között. Bár az ott található szökőkutat tavaly felújították, víz jelenleg nincs benne, mert állítólag a hajléktalanok használják fürdőhelynek a tiltás ellenére. – A kerület tisztasága szempontjából visszaestünk abba az állapotba, amiben az elmúlt években voltunk. Bár a tavaly őszi választást követően egy rövidebb ideig még a szokásosnál valamivel rendezettebbnek tűnt a városrész, mára ismét az elhanyagoltság és a gazdátlanság érzetét kelti, s Németh Angéláék hozzáállása alapján nincs is esély arra, hogy ez a helyzet megváltozzon – jelentette ki lapunknak Lehoczki Ádám, a XV. kerületi Fidesz frakcióvezetője.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.