Veszélyhelyzetben zsarol a Magyar Orvosi Kamara

Bár jelenleg az ország egészségügyi ellátásának fókuszában a koronavírus-járvány megfékezése áll, a Magyar Orvosi Kamara folytatja a nyomásgyakorlást a kormányra: szervezi az önkéntes túlmunkák felmondását a béremelésért. Az egészségügyi államtitkárság szerint most az összefogás ideje van, nem a zsarolásé.

Magyar Nemzet
2020. 03. 14. 7:24
null
Kincses Gyula most állt elő a bértáblával Fotó: Világgazdaság/Kallus György
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– A nyomásgyakorlás lehetősége a kezünkben van: mondjuk fel önként vállalt többletmunkánkat – írta a Magyar Orvosi Kamara (MOK) a lapunk birtokába jutott körlevélben. Az orvosoknak címzett felhívásban úgy fogalmaztak, a kamara ez év januárjában új orvosi bértáblajavaslatot nyújtott be a tisztességes gyógyítás feltételeinek kiharcolásáért. Az emelés oroszlánrészét egy lépésben, 2021. januártól szeretnék megkapni, de megvan az esélye annak, hogy az orvostársadalom a jövő évi költségvetésben sem kapja meg az őt megillető bérbeni elismerést – írták.

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma úgy reagált: most az összefogás ideje van, nem a zsarolásé. – Példátlan, hogy a MOK vezetése veszélyhelyzetben, egy világjárványban próbálja zsarolni a kormányt az orvosok önként vállalt többletmunkájának felmondásáról szóló nyilatkozatok letétbe helyezésével – fejtették ki. Erre válaszul a MOK azt írta, járványhelyzetben az orvostársadalom tenni fogja a dolgát. Ugyanakkor hangsúlyozzák, hogy „ha valamikor, most időszerű volna, hogy hivatásunk fontosságát, megbecsülésünk halaszthatatlanságát elismerjék”.

Kincses Gyula most állt elő a bértáblával
Fotó: Világgazdaság/Kallus György

Vagyis hiába a koronavírus terjedésének megfékezésére szólította fel az egészségügyben dolgozókat a kormány, a kamara azt közölte, a felmondások begyűjtését el kell kezdeni. – Szükség esetén járványhelyzet alatt is szembesíteni kell a kormányt azzal, hogy milyen széles körű az orvostársadalom elégedetlensége – tették hozzá. Kincses Gyula, a kamara elnöke azt mondta, eddig is a szakdolgozók hiánya és az orvoshiány volt az egészségügy legfőbb gondja, ami egy járvány idején fokozott problémát jelent. – Ha nincs személyzet, nincs semmi – fogalmazott, hozzátéve, ezért a MOK arra kéri a kormányt, hogy fogadja el az általuk javasolt bértáblát.

Mint ismert, a kamara a napokban tartott sajtótájékoztatóján azt is szóvá tette, hogy a járványveszély frontvonalában dolgozó háziorvosok a legveszélyeztetettebbek, ezért haladéktalanul el kellene látni őket a megfelelő védőfelszereléssel. A hozzájuk eljuttatott sebészi maszkok ugyanis állításuk szerint erre nem alkalmasak. A jelenlegi helyzetben pánikkeltésnek, közveszély­okozásnak tartjuk azt a sok valótlanságot, amit a MOK állít – zárta a vitát az egészségügyi államtitkárság.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.