Vonzóbbá válhat a bírói pálya a béremeléssel

Több mint hatvan százalékkal kereshetnek többet jelenlegi fizetésükhöz képest 2022-re a bírák. Az első ütemben 2020. ­január 1-jétől átlagosan 32 százalékos bírói béremelés várható, amit a következő években további 12 és 13 százalékos emelés követ. Utóbbi az igaz­ságügyi alkalmazottakat is érinteni fogja – ismertette a Magyar Nemzettel az Országos Bírósági Hivatal elnökhelyettese. Répássy Árpád szavaiból kiderült, a magyar bíróságok teljesítményük alapján már utolérték Európa élvonalát, most a bérek tekintetében is felzárkózhatnak.

Magyar Nemzet
2019. 11. 28. 13:54
RÉPÁSSY Árpád; VARGA Judit; POLT Péter
Varga Judit, Polt Péter és az OBH elnökhelyettese (jobbra) a múlt héten jelentette be a változásokat Fotó: MTI/Illyés Tibor
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Történelmi jelentőségűnek tartja a bírói illetményrendszer múlt héten bejelentett átalakítását Répássy Árpád, az Országos Bírósági Hivatal (OBH) elnökhelyettese, aki szerint ebben az esetben többről van szó, mint egyszerű fizetésemelésről.

– A hatályos szabályozás számos elemében korrekcióra szorul, például nem ösztönzi kellően a fiatal jogászokat, hogy a bírói pályát válasszák, ugyanakkor a bírák teljesítményét és a vezetők felelősségét sem ismeri el, illetve honorálja megfelelően. Ezt az elmúlt években az OBH Megtartó programjával igyekeztünk kompenzálni, amivel jelentős sikereket értünk el – emelte ki a szervezet elnökhelyettese, aki arra is figyelmeztetett, hogy a lehetőségeik végesek voltak.

Bár körültekintő gazdálkodással jelentős forrásokat tudtak felszabadítani, hogy azokból pluszjuttatásokat nyújtsanak a dolgozóknak – kiemelten támogatva a családos, nagycsaládos bírákat és igaz­ságügyi alkalmazottakat –, az illetményrendszer átfogó megújítása, amely lényegében 2004 óta váratott magára, elkerülhetetlen volt. Az OBH elnökhelyettese ezen a ponton arra is emlékeztetett, hogy a magyar bíróságok az utóbbi hét évben folyamatosan javítottak a teljesítményükön, nemzetközi összehasonlításban az unió élmezőnyébe küzdötték fel magukat.

Varga Judit, Polt Péter és az OBH elnökhelyettese (jobbra) a múlt héten jelentette be a változásokat
Fotó: MTI/Illyés Tibor

– Csupán az illetmények terén maradtunk sereghajtók, ami miatt az Országos Bírósági Hivatal rendszeresen szót emelt – jegyezte meg, utalva arra, hogy szak­értői anyagokkal és egy, az illetékes tárcákkal közös illetményreform-bizottság felállításának kezdeményezésével is hozzájárultak a változáshoz.

– A tervek szerint az illetményrendezés három év alatt valósul majd meg, s így a bírák 2022-re a jelenlegi fizetésükhöz képest több, mint hatvan százalékkal kereshetnek többet. Az első ütemben 2020. január 1-jétől átlagosan 32 százalékos bírói béremelés várható, amit a következő években további 12 és 13 százalékos emelés követ. A második és harmadik ütem pedig már az igazságügyi alkalmazottakat is érinteni fogja, tehát minden bírósági dolgozó jobban jár – mondta Répássy Árpád.

Arra a felvetésre, hogy számos ellenzéki képviselő és liberális jogvédő szervezet kérdőjelezte meg az utóbbi években a magyar igazságszolgáltatás függetlenségét, Répássy Árpád leszögezte: a bírák eddig is befolyástól mentesen, legjobb szakmai tudásuk szerint végezték a dolgukat. Az illetményemelés tovább erősíti tántoríthatatlanul őrzött integritásukat, a már meglévő függetlenség még erősebb támogatást kapott a kormányzattól.

Keresik Handó utódját

Ismert, hogy Handó Tündét, az Országos Bírósági Hivatal első elnökét az Országgyűlés a közelmúltban az Alkotmánybíróság tagjává választotta, ­emiatt nem töltheti ki a jövő év végén lejáró mandátumát. A jogszabályok szerint a szervezet vezetését – átmenetileg – a leghosszabb szolgálati múlttal rendelkező helyettesének, azaz Répássy Árpádnak kell átvennie. A jogszabályok ugyanakkor nem rögzítik ­egyértelműen, meddig irányíthatja az OBH-t az „ügyvezető elnökhelyettes”. Répássy Árpád erre vonatkozóan azt mondta, nem számít hosszú „interregnumra”. Arra a kérdésünkre pedig, hogy pályázik-e a szervezet élére, úgy fogalmazott: a köztársasági elnök hatáskörébe tartozik elnököt jelölni.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.