Zeneszóval fogadták a 100 Tagú Cigányzenekart Budafokon

A Budafoki Fúvósegylet sváb zenével köszöntötte a 100 Tagú Cigányzenekart, amely a VII. kerületből kényszerültek átköltözni.

2021. 02. 25. 16:28
Lendvai Ferenc
Budapest, 2014. május 11. A 100 Tagú cigányzenekar a Cigánykerék - Roma kulturális fesztiválon Budapesten, az Akvárium Klubban 2014. május 11-én, középen Lendvai Ferenc prímás. MTI Fotó: Máthé Zoltán Fotó: Máthé Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Klauzál Gábor Művelődési Központ előtt köszöntötte a budafoki fideszes városvezetés a 100 Tagú Cigányzenekart. – Ami máshol veszteség, számunkra nyereség – mondta el Szepesfalvy Anna alpolgármester a köszöntő sajtótájékoztatón. A programot a Budafoki Fúvósegylet műsora is színesítette. Elhangzott, hogy

a XXII. kerület szívesen fogadta a zenekart, amely egyből két próbahely közül is választhat a kerületben.

Az alpolgármester felolvasta Demján Sándorné és Balázs János zongoraművész köszönetnyilvánítását is, melyet a hírek hallatára nyilvánítottak ki.

Beke Farkas Nándor, a 100 Tagú Cigányzenekar vezetője úgy fogalmazott; a szívéhez jobban közel áll a Cziffra György nevét viselő kerületi kulturális központ, hiszen az intézmény névadója a zenekar örökös tiszteletbeli örökös elnöke is.

A Magyar Örökség- és Hungarikum-díjas együttes 12 éve próbált a VII. kerületben, ahonnan a DK-s polgármester, Niedermüller Péter lakoltatta ki őket, a Heti TV-vel együtt. A hírek szerint a DK-s belvárosi kerület a Freeszfe Egyesületet költöztetné a zenekarnak is otthont adó épületbe.

A riporter élő adásban közvetítette a zenekar búcsúzkodását, amit ITT lehet megtekinteni.

A helyi baloldal is a cigányzenekar ellen foglalt állást

Kértem a kerületi képviselőket, hogy támogassák a kezdeményezésem, ám sajnálatomra a Jobbik, a Momentum, a DK és a Közösség Dél-Budáért Egyesület képviselői elutasították a kérésemet – írta közösségi oldalán Karsay Ferenc, Budafok kormánypárti polgármestere. A beszámoló alapján a képviselőtestület többsége támogatta a zenekar befogadását, amelyről egyébként a veszélyhezet miatt a polgármester egy személyben döntött. Szerinte az, hogy segítő jobbot nyújtanak egy világhírű zenekar számára, nem lehet politikai vita tárgya. – Ráadásul arra hivatkozva küldték meg részemre az általuk aláírt dokumentumot, hogy ne avatkozzunk más kerületek belügyeibe – árulta el Karsay Ferenc. Szerinte ez kissé erőltetett, hiszen a zenekarnak azonnali segítségre volt szüksége, melyet a XII. Kerület biztosíthatott számára. – Szívesen látjuk őket és örömünkre szolgál, hogy támogathatjuk őket szorult helyzetükben – zárta bejegyzését a kerületvezető.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.