Zöldstop a Ligetben

A Városliget területére elrendelt változtatási tilalom miatt le kell állítani a Liget Budapest projekt zöldfelületi fejlesztéseit. Baán László, a projekt miniszteri biztosa arra kéri a Karácsony Gergely vezette fővárost, hogy még hatályba lépés előtt vonja vissza a parkra és annak használóira nézve roppant káros rendelkezést és haladéktalanul kezdjen egyeztetéseket a fejlesztővel.

2020. 02. 29. 6:55
null
A Nagyjátszóteret őszi megnyitása óta 130 ezer látogató kereste fel Fotó: Kurucz Árpád
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– A főváros semmiféle tényleges előzetes hatásvizsgálatot nem végzett el e nagy horderejű, hatásában nem az építési tevékenységre, hanem a városligeti zöldfejlesztésekre vonatkozó, azokat leállító döntése előtt – reagált a Magyar Nemzetnek Baán László a Fővárosi Közgyűlés szerdai ülésén elrendelt változtatási tilalomra.

A Liget-projekt miniszteri biztosa érthetetlennek és értelmezhetetlennek tartja az intézkedés célját, amelyet a főváros által kihirdetett klímavészhelyzetben, a zöldfejlesztés mindenekfeletti prioritását meghirdető Karácsony Gergely főpolgármester előterjesztése alapján fogadtak el.

– A tiltásnak semmilyen más gyakorlati hatása nincs, mint a budapestiek által már oly régóta várt városligeti parkmegújítás megállítása – tette hozzá. A miniszteri biztos azelőtt is értetlenül áll, hogy egy ilyen súlyú döntés előtt a szabályozási hatáskörében eljáró fővárosi vezetés nem kívánt egyeztetni a park megújításáért törvényileg felelős, s annak tulajdonosi jogait gyakorló állami vagyonkezelő szervezettel, a Városliget Zrt.-vel.

A Nagyjátszóteret őszi megnyitása óta 130 ezer látogató kereste fel
Fotó: Kurucz Árpád

Mint azt lapunk megtudta, ha a főváros baloldali vezetésének döntése hatályba lép, akkor leáll a városligeti kis botanikuskert megújítása és bővítése, az Ötvenhatosok terére tervezett zöld promenád kialakítása, továbbá a multifunkcionális sportpályákhoz, a két kilométeres, kivilágított futókörhöz és egy újabb kutyás élménypark megvalósításához kapcsolódó zöldterületi fejlesztések is, pedig ezek a beruházások 2020 nyarán és őszén mind elkészülnének.

A tilalom miatt a Városligetben található felesleges beton- és aszfaltfelületek feltörése és visszazöldítése is le fog állni. Baán László ezért arra kéri a fővárost, hogy még hatályba lépés előtt vonja vissza a parkra és annak használóira nézve roppant káros rendelkezést, és haladéktalanul kezdjen egyeztetéseket a fejlesztővel.

Fontos hangsúlyozni, hogy a vonatkozó jogszabályok alapján a főváros változtatási tilalma nem vonatkozik azon épületekre, amelyeknek már építési engedélyük. Így zavartalanul folytatódhatnak a munkálatok a már épülő – Néprajzi Mú­zeum, Magyar Zene Háza, Dózsa György úti mélygarázs – létesítmények esetében.

A tiltás ugyanígy nem vonatkozik a tervezett, de jelenleg építés alatt nem álló épületekre, így az Új Nemzeti Galériára, a Magyar Innováció Házára és a Városliget Színházra sem, ugyanis azoknak is érvényes építési engedélyük van.

A projektnek köszönhetően – a főváros által megalkotott jelenleg hatályos városligeti építési szabályzatban foglaltakkal összhangban – a park zöldfelülete több tízezer négyzetméterrel, a mostani hatvan százalékról 65 százalékra nő, a park beépítettsége pedig hét százalék alatt marad.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.