A sertés legnemesebb része ugyanolyan értékes, mint a marhánál a bélszín. Csak izomszövetet tartalmaz, inakat nem. Egyben és szeletnek is gyorsan, sokféleképpen elkészíthető, de alacsony zsírtartalma miatt könnyen kiszárad, ha nem vigyázunk – írja a Mindmegette.hu.
Egy ropogósra pirított kéreg, egy finom töltelék vagy egy szalonnából, esetleg tésztából készített burok még változatosabbá teszi, ráadásul megakadályozza, hogy a nedvek kiszökjenek belőle.
Ezekre kell figyelni vásárláskor
Az omlós sülthöz vezető út a hentesél vagy az élelmiszerbolti hűtőpultnál kezdődik. Viszonylag drága alapanyagról van szó, ezért alaposan meg kell vizsgálni a húst, .
Minél fiatalabb volt az állat, annál világosabb a húsa, és annál kevesebb munkát igényel az elkészítése. Szép rózsaszín, sima felszínű, nem nyálkás szűzpecsenyét válasszunk. (Az esetleges hártyát otthon könnyen leszedheti róla.) Előrecsomagoltat csak akkor vegyen, ha sértetlen a fóliája. Tesztelje a húst az ujjaival: ha nyomásra bemélyed, akkor már több napja várakozik az üzletben. Hagyja ott akkor is, ha levet engedett!
Otthoni tárolás
A kicsomagolt szűzpecsenyét felhasználásig tartsa a hűtőben. A valóban friss (nem kellemetlen szagú és tapintásra nem szivacsos) húst 2-3 napig tárolhatja. Ennél későbbi feldolgozás esetén megmosva és szárazra törölve tegye mélyhűtőtasakba, majd a fagyasztóba. Elkészítés előtt a normál hűtőtérben hagyja kíméletesen kiolvadni egy éjszaka alatt. (Vészhelyzetben a mikró kiolvasztó funkciójához folyamodhat.)
Hártyázás, darabolás
A megmosott, leszárított szűzpecsenyéről fejtse le a hártyát egy éles, hegyes végű és hosszú pengéjű késsel. Ezután tetszés szerint feldarabolhatja a húst, ha nem egyben süti. A vaskos első részéből és az egyenletesen vastag közepéből vékony szeleteket vagy 4-5 cm-es érméket vághat serpenyőben sütéshez. (Ezeket baconnel körbetekerheti, vagy az ujjaival finoman laposabbra nyomkodhatja.) Az elvékonyodó végét kockákra vághatja raguhoz vagy fondühöz.
Sütés előtti fűszerezés, marinálás
Elkészítés előtt 2 órával vegye ki a húst a hűtőből, és tányéron hagyja felmelegedni szoba-hőmérsékletűre.
Hirtelensültekhez tökéletesen elég egy kevés (tengeri) só és bors, de lassan sütés esetén a gazdagabb íz érdekében – vagy idősebb darab hús porhanyósabbá tételéhez – érdemes marinádot készíteni. Ehhez keverjen pácot jó minőségű olajból (olívából, napraforgóból vagy repcéből), valamint friss vagy szárított fűszernövényekből, és helyezze bele a húst legalább 1-2 órára. Ennek letelte után itassa le konyhai papírtörlővel. Így elkerülheti, hogy sütéskor a fűszerek keserűre égjenek.
Egyben sütné?
Pirítse kérgesre a húst felhevített serpenyőben, majd süsse tovább a 80 fokra előmelegített sütőben alacsony hőmérsékleten legalább 1,5 órát.
Éhes a család? A serpenyőben hirtelen körbepirított húst csomagolja alufóliába, majd tegye be a 150 fokos sütőbe kb. 10 percre. A sütőből kivéve hagyja pihenni 5-10 percig.
Ha biztosra akar menni, szerezzen be egy maghőmérőt az ellenőrzéshez. Kb. 58 foknál a sertésszűz biztosan átsült, de a belseje még rózsaszín. Ha jobban átsütve szereti, várja meg, hogy a mutató elérje a 65 fokot.
Megtöltené?
Kérje meg a hentest, hogy vágjon a sertésszűzbe alagutat a töltelék számára (mint a dagadónál). Ha van otthon megfelelő kése, akkor maga is elvégezheti a műveletet. Óvatosan szúrjon a hús egyik végének közepébe egy hosszú, hegyes pengét, majd vezesse tovább a belsejében. Végül az ujjával tágítsa ki a nyílást, hogy csöves habzsákból belenyomhassa a tölteléket.
Könnyebb, ha a hosszában felvágott szűzpecsenyét szétnyitja, mint egy könyvet, majd kiklopfolja, és megkeni pl. pestóval. A végek behajtása után tekerje fel a húst, és rögzítse konyhai zsineggel.
A bármelyik módon megtöltött szűzpecsenyéket jól pirítsa körbe serpenyőben, végül süsse a 200 fokra előmelegített sütőben kb. 30 percig.
A teljes cikket IDE kattintva olvashatják!