Tippek, hogyan lesz tökéletesen omlós a sertésszűz

A sertés legnemesebb része ugyanolyan értékes, mint a marhánál a bélszín.

null

A sertés legnemesebb része ugyanolyan értékes, mint a marhánál a bélszín. Csak izomszövetet tartalmaz, inakat nem. Egyben és szeletnek is gyorsan, sokféleképpen elkészíthető, de alacsony zsírtartalma miatt könnyen kiszárad, ha nem vigyázunk – írja a Mindmegette.hu.

 

Egy ropogósra pirított kéreg, egy finom töltelék vagy egy szalonnából, esetleg tésztából készített burok még változatosabbá teszi, ráadásul megakadályozza, hogy a nedvek kiszökjenek belőle.

 

Ezekre kell figyelni vásárláskor 
 

Az omlós sülthöz vezető út a hentesél vagy az élelmiszerbolti hűtőpultnál kezdődik. Viszonylag drága alapanyagról van szó, ezért alaposan meg kell vizsgálni a húst, .

 

Minél fiatalabb volt az állat, annál világosabb a húsa, és annál kevesebb munkát igényel az elkészítése. Szép rózsaszín, sima felszínű, nem nyálkás szűzpecsenyét válasszunk. (Az esetleges hártyát otthon könnyen leszedheti róla.) Előrecsomagoltat csak akkor vegyen, ha sértetlen a fóliája. Tesztelje a húst az ujjaival: ha nyomásra bemélyed, akkor már több napja várakozik az üzletben. Hagyja ott akkor is, ha levet engedett!

 

Otthoni tárolás
 

A kicsomagolt szűzpecsenyét felhasználásig tartsa a hűtőben. A valóban friss (nem kellemetlen szagú és tapintásra nem szivacsos) húst 2-3 napig tárolhatja. Ennél későbbi feldolgozás esetén megmosva és szárazra törölve tegye mélyhűtőtasakba, majd a fagyasztóba. Elkészítés előtt a normál hűtőtérben hagyja kíméletesen kiolvadni egy éjszaka alatt. (Vészhelyzetben a mikró kiolvasztó funkciójához folyamodhat.)

 

Hártyázás, darabolás
 

A megmosott, leszárított szűzpecsenyéről fejtse le a hártyát egy éles, hegyes végű és hosszú pengéjű késsel. Ezután tetszés szerint feldarabolhatja a húst, ha nem egyben süti. A vaskos első részéből és az egyenletesen vastag közepéből vékony szeleteket vagy 4-5 cm-es érméket vághat serpenyőben sütéshez. (Ezeket baconnel körbetekerheti, vagy az ujjaival finoman laposabbra nyomkodhatja.) Az elvékonyodó végét kockákra vághatja raguhoz vagy fondühöz.

 

Sütés előtti fűszerezés, marinálás
 

Elkészítés előtt 2 órával vegye ki a húst a hűtőből, és tányéron hagyja felmelegedni szoba-hőmérsékletűre.

 

Hirtelensültekhez tökéletesen elég egy kevés (tengeri) só és bors, de lassan sütés esetén a gazdagabb íz érdekében – vagy idősebb darab hús porhanyósabbá tételéhez – érdemes marinádot készíteni. Ehhez keverjen pácot jó minőségű olajból (olívából, napraforgóból vagy repcéből), valamint friss vagy szárított fűszernövényekből, és helyezze bele a húst legalább 1-2 órára. Ennek letelte után itassa le konyhai papírtörlővel. Így elkerülheti, hogy sütéskor a fűszerek keserűre égjenek.

 

Egyben sütné?
 

Pirítse kérgesre a húst felhevített serpenyőben, majd süsse tovább a 80 fokra előmelegített sütőben alacsony hőmérsékleten legalább 1,5 órát.

 

Éhes a család? A serpenyőben hirtelen körbepirított húst csomagolja alufóliába, majd tegye be a 150 fokos sütőbe kb. 10 percre. A sütőből kivéve hagyja pihenni 5-10 percig.

 

Ha biztosra akar menni, szerezzen be egy maghőmérőt az ellenőrzéshez. Kb. 58 foknál a sertésszűz biztosan átsült, de a belseje még rózsaszín. Ha jobban átsütve szereti, várja meg, hogy a mutató elérje a 65 fokot.

 

Megtöltené?
 

Kérje meg a hentest, hogy vágjon a sertésszűzbe alagutat a töltelék számára (mint a dagadónál). Ha van otthon megfelelő kése, akkor maga is elvégezheti a műveletet. Óvatosan szúrjon a hús egyik végének közepébe egy hosszú, hegyes pengét, majd vezesse tovább a belsejében. Végül az ujjával tágítsa ki a nyílást, hogy csöves habzsákból belenyomhassa a tölteléket.

 

Könnyebb, ha a hosszában felvágott szűzpecsenyét szétnyitja, mint egy könyvet, majd kiklopfolja, és megkeni pl. pestóval. A végek behajtása után tekerje fel a húst, és rögzítse konyhai zsineggel.

 

A bármelyik módon megtöltött szűzpecsenyéket jól pirítsa körbe serpenyőben, végül süsse a 200 fokra előmelegített sütőben kb. 30 percig.

 

A teljes cikket IDE kattintva olvashatják!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.