Ahány ház, annyi kolbász sütési praktika. De vajon meg kell szurkálni? Le kell fedni? Kell alá vizet önteni? Ezekre a kérdésekre keressük a választ, mutatjuk, hogy kell kolbászt sütni sütőben, hogy az jó szaftos legyen és ne repedjen ki.
A kolbászsütés egyszerűnek tűnik, hiszen a betöltött kolbászt csak be kell tolni a sütőbe és készre kell sütni.
Van azonban néhány szabály, melyet be kell tartani ahhoz, hogy a sült kolbász ne repedjen szét, és ne legyen túl száraz a végeredmény.
Szabályok kolbászsütéshez:
- A friss kolbászt, a hurkával ellentétben érdemes egy picit (nem sok helyen) megszurkálni sütés előtt. Így nem fog kirepedni és sokkal szaftosabb és zamatosabb is lesz, ha a paprikás zsír ki tud csorogni a lyukakon.
- A kifogástalan sült kolbász titka a hideg víz! Sütés előtt áztassuk hideg vízbe 5-10 percre, így garantáltan megőrzi eredeti formáját!
- A kolbászt mindig hideg vagy csak enyhén előmelegített sütőben kezdjük sütni!
- A fagyott kolbászt nem kell teljesen kiolvasztani, mielőtt sütőbe kerülne, fagyott állapotban viszont nem szabad megszurkálni. A fagyott kolbász szurkálása biztos, hogy repedéssel végződik, így a fagyott kolbászt csak 20 perc sütés után szurkáljuk meg enyhén.
- A kolbászt úgy tegyük a tepsibe, hogy ne legyenek szorosan egymás mellé pakolva, ugyanis ha összesülnek, akkor is kirepedhetnek.
- Sütés előtt öntsünk egy kis vizet a kolbász alá, így nem fog leragadni és szétdurrani sem.
- Sütésnél mindenképp takarjuk le a tepsit, mert így nem ég meg a kolbász és nem fröccsen ki a zsír. A fóliát elég 10 perccel a sütés vége előtt eltávolítani.
- Sütés közben kétszer forgassuk meg a kolbászt, hogy minden oldala egyenletesen megpiruljon.
A teljes cikket ITT olvashatja tovább.
Borítókép: Pexels