Keresés
Magyar Nemzet
2020. július 6., hétfő, Csaba napja
HÍR TV – Bayer show:Az első csatát megnyertük, a háborút még nem

Címke: orbáni modell

10 cikk 1/1 oldal

Giró-Szász András: A politika nem csak intellektuális kérdés

A stílusháború esetleges elvesztése az az ár, amit meg kell fizetni a történelmi teljesítményért – vallja A Nyolcas eheti vendége, Giró-Szász András, aki G. Fodor Gáborral az orbáni-modell lényegéről és arról is beszélgetett, hogy gondolat, cselekvés és erő is kell ahhoz, hogy történelmi perspektívát is láthassunk Közép-Európa egén.

Kárpát-medence és Közép-Európa

Az elmúlt évtizedek után végre az orbáni modell alapján működő cselekvő állam az, amely céljaival és eredményeivel nem teszi hiábavalóvá nagyszüleink és szüleink erőfeszítéseit.

Nemzeti alapon álló, öntudatos társadalom

A kormány felismerte a hit és a vallás, valamint a szorosan kapcsolódó kulturális értékek nemzetmegtartó szerepét, és megbecsüli Magyarország különböző vallási hagyományait.

A tudatosabb életért

A 2010-ben megalakult kormányzat kiemelt célja, hogy növelje a magyar emberek születéskor várható, egészségben eltöltött életéveit, és csökkentse a népbetegségek okozta halálozási arány mértékét.

A családközpontú társadalom

Az otthonteremtési program bevezetésének elsődleges célja, hogy ösztönözzék a magyar családoknál a gyermekvállalást, valamint lendületet adjanak az építőiparnak és azon keresztül a gazdaságnak.

Munkaalapú stabil társadalom

Kétezertízben az új kormányzat társadalomfilozófiai elképzelése a munka, család, nemzet hármas egységén nyugodott. A lehető legnagyobb szabadságot kívánta biztosítani az embereknek.

Gazdasági erő

2010 előtt, ha az állam pluszbevételt keresett, akkor azt jellemzően új adók kivetésével oldotta meg, amely elsősorban a kis lobbierővel bíró állampolgárokat és a kisebb vállalkozásokat terhelte.

Szuverenitás és protekcionizmus

Kétezertíz után az ország szuverenitásának visszaszerzése érdekében a kormány számos intézkedést hozott. E döntések mozgatórugója az az alapelv volt, hogy magyar kézbe kell venni a stratégiailag fontos ágazatokat.

A kiszolgáltatottság felszámolása

Míg a kormányzást 2002-ben az első Orbán-kormány 52,9 százalékos GDP-arányos államadóssággal adta át, addig 2010-ben a Bajnai-kormány a GDP 85 százalékán álló államadósságot hagyott maga után.
10 cikk 1/1 oldal
Vissza az oldal tetejére
Tisztelt olvasóink!
A Magyar Nemzet teljes archívumának feltöltése folyamatban van. Hamarosan az összes korábbi cikk elérhető lesz, addig szíves türelmüket kérjük.
a Magyar Nemzet szerkesztősége

A weboldalon sütiket használunk, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújtsuk. Részletes leírás …