Áfonyával a cukorbetegség ellen

Áfonya, szőlő, alma, körte: gyümölcsök, melyek csökkentik a cukorbetegség kockázatát.

kn
2013. 09. 01. 12:10
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A kutatók több mint 187 ezer amerikai étrendjét vizsgálták meg – tudósított a BBC a British Medical Journalben frissen megjelent tanulmányról. Három különböző, nagy létszámú vizsgálat során ápolóktól és egészségügyi dolgozóktól felvett adatokat elemeztek brit, amerikai és szingapúri kutatók, hogy megnézzék, van-e kapcsolat a gyümölcsevés és a 2-es típusú cukorbetegség között.

Ennél a betegségnél, amelyet inzulinrezisztenciának is neveznek, a szervezet sejtjei nem reagálnak megfelelően a hasnyálmirigy termelte inzulin hormonra, mely a vércukor szintjét szabályozza. Az is okozhatja, hogy a hasnyálmirigy nem bocsát ki megfelelő mennyiségű inzulint, ezért a vérben rendellenesen megnő a cukor mennyisége.

Különösen idősebb korban, 50 év felett ajánlott nagyon odafigyelni arra, hogy az ember mit eszik, iszik. Az egyszerű víz, a diófélék, a kelkáposzta, a lenmag és a frissen elkészített ételek csodára lehetnek képesek.

 

Egyedül a kor az, ami ellen nem tehetünk a cukorbetegség megelőzésének érdekében. Még az örökletességnek sem kell érvényesülnie, ha hajlandók vagyunk egészséges életmódra váltani.

 

Az étkezések utáni negyedórás séta megelőzheti a 2-es típusú cukorbetegség kialakulását az idős embereknél. A több rövid gyaloglás éppoly hatásos, mint a napi egy hosszú – mutatta ki egy amerikai tanulmány.

 

A testmozgás a fiatalabb betegekre is jó hatással lehet: egy kilenc hónapos aerobik- és állóképességet javító edzésprogram számottevően javíthatja a 2-es típusú cukorbetegségben szenvedők életminőségét. Az állandó stressz ludas a diabétesz kialakulásában.

 

A nyers, pörköletlen kávébab természetes kivonata hatékony eszköz lehet a diabétesz miatt ingadozó vércukorszint szabályozására.

 

A mozgásszegény életmód és az egészségtelen táplálkozás akár cukorbetegséghez is vezethet. Az említett betegség igen alattomos, szépen csendben, fájdalom nélkül képes tönkretenni a kis- és nagy ereket, majd az egyes szerveket. Ma hétszázezer cukorbeteg van Magyarországon, és a számuk rohamosan nő.

A kutatás résztvevőinek 6,5 százalékánál, vagyis a 187 382 személyből 12 198-nál alakult ki 2-es típusú cukorbetegség. A vizsgálat kérdőíves kikérdezésen alapult, melyben a résztvevők négyévente beszámoltak arról, átlagosan milyen gyakran fogyasztottak az egyes gyümölcsökből egy-egy adagot. Rákérdeztek a szőlőre (mazsolára), az őszibarackra, a szilvára, a sárgabarackra, a banánra, a dinnyére, az almára, a körtére, a narancsra, a grépfrútra, az eperre és az áfonyára.

Azt az eredményt kapták, hogy heti három adag áfonya, szőlő vagy mazsola, alma és körte jelentősen csökkenti a cukorbetegség kockázatát. Ugyan ez minden gyümölcsről elmondható, az utóbbiak azonban különösen hatékonynak bizonyultak.

A kutatók szerint a kedvező hatás az antociánok vagy flavíliumok, egy a gyümölcsökben is előforduló, vízoldékony színvegyület magas szintjének tulajdonítható. Az antociánokról kimutatták, hogy egereknél segíti a vércukor felvételét. Ugyanezt a hatást kiváltó, természetes polifenolokat is tartalmaznak ezek a gyümölcsök. „A rostok, antioxidánsok, fitokemikáliák, vagyis növényekben előforduló, természetes vegyületek együttes hatása csökkenti a kockázatot” – olvasható a tanulmányban.

Amikor azonban a gyümölcslevek fogyasztását vizsgálták, azt találták, a 2-es típusú cukorbetegség kockázata némileg emelkedett. Úgy becsülték, ha a heti gyümölcsléadagot teljes gyümölcsök evésével helyettesítenék, az jótékonyan hatna az egészségre.

Ha például áfonyára cserélnék a dzsúszt, a cukorbetegség esélye 33 százalékkal esne, ha szőlővel és mazsolával, akkor 19 százalékkal, ha almával és körtével, akkor 13 százalékkal. Ha bármilyen teljes gyümölcsöt, akár narancsot, szilvát, őszi- vagy kajszibarackot fogyasztana az ember gyümölcslé helyett, az 7 százalékos kockázatcsökkenéssel járna.

Csi Szun, a tanulmány szerzője, a Harvard Egyetem közegészségügyi karának kutatója szerint a gyümölcslevekben kevesebb jótékony hatású összetevő található, mint a teljes gyümölcsben. Ezenfelül a folyadékot gyorsabban emészti a szervezet, így az italok cukortartalma sebesebben emeli a vércukor és az inzulin szintjét.

„A cukorbaj veszélyének távoltartása céljából érdemes csökkenteni a gyümölcslevek fogyasztását, és helyette több gyümölcsöt enni” – hangsúlyozta Szun.

A brit Diabétesz Intézet vezető kutatója, Matthew Hobbs szerint a tanulmány eredményeit körültekintéssel kell kezelni, hiszen például a kérdőívre írt válaszok nem teljesen megbízhatóak, az ember bizonyos elfogyasztott ételekre jobban emlékszik, mint másokra.

Kamlesh Kunti, a Leicesteri Egyetem diabéteszkutatója szerint a tanulmány bizonyította, hogy bármilyen gyümölcs fogyasztása csökkenti a cukorbetegség kockázatát. „A hivatalos ajánlás napi öt adag zöldség és gyümölcs fogyasztását javasolja” – fűzte hozzá Kunti.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Magyar Nemzet Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.