Hogyan tartsuk melegen magunkat hajózás közben a kemény fagyokban is?

A Vitorlázás Magazin tippjei azoknak, akik bármilyen okokból nem utaznak melegebb éghajlatra az európai tél elől, ám továbbra is szeretnének hódolni szenvedélyüknek, és vízre szállnak a mínuszok ellenére.

Forrás: vitorlazasmagazin.hu2021. 11. 17. 13:04
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A szél behatol az ember bőre alá, a párás hideg a csontig hatol. Ki az, aki ilyenkor elhagyja a kikötőt? Nos, az, aki rendesen fel van öltözve (és megteszi a szükséges biztonsági intézkedéseket). Aki mégis a parton maradást választja, az jó, ha tudja, hogy különleges élményt szalaszt el: csendes magány a kedvenc helyeken, ritkán látható állatok, békés partszakaszok, zord szépség – olvasható a magazin oldalán.

Vízálló ruházat

Elengedhetetlen a profi viharruha, de ha bármi esély van borulásra, esetleg biztosra akarunk menni, akkor a szép magyar nevén trockennek nevezett, zárt cucc lesz a megfelelő viselet. Ha gyapjú- vagy poláröltözet kerül alá, a kihűléstől is remekül megóv. Nem mondjuk, hogy olcsó felszerelési tárgy, de extrém körülmények között megéri. És persze bélelt gumicsizma a lábra.

Védjük a csülkeinket!

Azon kívül, hogy állunk rajtuk, nem feltétlenül gondolunk úgy a lábainkra, mint a vitorlázáshoz elengedhetetlen „alkatrészekre”. Ám mivel hozzánk vannak rögzítve, gondoskodnunk kell róluk, lévén hideg időben a vizes láb minimum kellemetlen. Egyes trockeneket úgy alakítanak ki, hogy a lábfejet is magukba zárják, ha nem ilyenünk van, akkor neoprén, gyapjú vagy polár anyagú zoknit vegyünk. Vigyázat: a csizmában maradjon elég hely az ujjaknak, hadd tudjanak mozogni! – figyelmeztet a Vitorlázás Magazin.

Hagyjuk abba a lélegzést!

Persze átvitt értelemben, hiszen itt a ruhákra gondolunk. Ha ugyanis egy kevésbé aktív időszakot kezdünk (átadjuk a kormányzást, de a fedélzeten maradunk), a csökkenő pulzus miatt belső fűtésünk gyengül, a lélegző rétegek pedig elvezetik a felületi hőt a bőrünkről. Ilyenkor érdemes egy nem lélegző réteget magunkra teríteni, ami akár egy régi, viaszosvászon esőkabát is lehet – esetleg profi orkán dzseki. A lényeg az, hogy az inaktív időszakban végig maradjon rajtunk.

Menedék

Amennyiben partra szállunk, és ott tartózkodásunk alatt megpihennénk, de lehetőleg nem a vizes fűben ülve, egy hordozható szélárnyék lesz a megváltónk. Eredetileg Skandináviában használták őket a sítúrázók, de kompakt voltuk miatt hamar elterjedtek az egyéb eszközzel kirándulók köreiben is. Egyszerűek, vékony anyaguk strapabíró és annyi hőt fog meg, hogy még szellőzőt is kellett rájuk szerelni. Ha sárgát veszünk, benne ülve és kifelé nézve még azt is bemesélhetjük magunknak, hogy odakint süt a Nap.

A teljes cikk további életmentő tippekkel ITT olvasható tovább.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Unsplash)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.