Tovább dagad a vitorlásmutyi-botrány Józsefvárosban

Az átláthatóság fontosságát sokszor hangoztató Pikó András és az általa vezetett józsefvárosi baloldal nem hajlandó beavatni a lakosságot abba a vizsgálati jelentésbe, ami a vitorlásmutyiként elhíresült ügy visszásságait hivatott feltárni. Az önkormányzat lapja ugyan nyilvánosságra hozott néhány részletet, de a teljes jelentést eltitkolja a balliberális városvezetés. A botrányba már belebukott Gőz Gabriella, az önkormányzati cég vezetője, aki nem mellesleg Gyurcsány Ferenc bizalmi embere.

2021. 10. 30. 16:04
PIK Andrs
Budapest, 2019. szeptember 13. Pik Andrs az ellenzki prtok demonstrcijn a VIII. kerleti Prter utcban 2019. szeptember 13-n. Az ellenzk kzsen llt ki VIII. kerleti polgrmesterjelltjk, Pik Andrs s trvnytelen adatkezelssel vdolt kampnycsapata mellett. MTI/Balogh Zoltn Fotó: Balogh Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Úgy tűnik, a józsefvárosi Fidesz hiába kéri Pikó András polgármestert, hogy hozza nyilvánosságra a belső vizsgálat eredményét, amely a vitorlásmutyiként elhíresült tender szabálytalanságait taglalja. A balliberális polgármester eddig ennek a kérésnek nem tett eleget, holott Pikó András választási kampányának alappillére a transzparencia és a tisztakezűség volt. Úgy tűnik, hogy a baloldalnak addig volt fontos az átláthatóság kérdése, amíg hatalmi pozícióba nem jutott.

A józsefvárosi Fidesz szerint a városvezetés retteg, hiszen láthatóan nem merik nyilvánosságra hozni a vitorlásmutyijukról szóló vizsgálati jelentést. A közleményben kiemelték: van mitől félniük, a jelentésből ugyanis mindenki láthatná, milyen szabálytalanságok sorával játszotta át évekre a baloldal – Gyurcsány bizalmi emberének segítségével – a gyerekek strandját egy haveri cégnek.

A Józsefváros Újság nyilvánosságra hozott néhány, az önkormányzat által kiszivárogtatott részletet a jelentésből. Sajtos Csilla, a hivatal jegyzője a lapnak elmondta: írásos anyagok elmaradó iktatása, hibás teljesítésigazolások, pontatlan ajánlatok, szabálytalanságok merültek fel Józsefváros káptalanfüredi strandja körül. A tulajdonos önkormányzat felelőssége nem vitatható – mondja ki a jelentés.

„A teljes jelentés jogszerűen nem nyilvános, de annyit elmondhatok, hogy ezek nem olyan nagy súlyú ügyek, bármelyik vállalkozó bármikor elkövet hasonló szabálytalanságokat, de azért persze egész mások az elvárások egy önkormányzati cégnél” – mondja Békési Zsuzsa, az önkormányzat sajtóreferense a lapnak, mentegetve Pikó Andrást. Ami mellett nem lehet elmenni: ha tényleg csak elenyésző szabálytalanságok történtek, akkor miért kellett távoznia Gőz Gabriellának, a Józsefváros Közösségeiért Nonprofit Zrt. (JKN) vezetőjének, miután nyilvánosságra került, hogy a pályázat fogalmazója ugyanaz a személy lehetett, mint a pályázat nyertese. A Gyurcsány Ferenc egykori sajtótitkára által vezetett cég többszörösen követett el hibákat. 

A káptalanfüredi strand kapcsán feltárt szabálytalanságok közül Békési azt is elárulta, a strand mindössze 1500 négyzetméterét havi 250 ezer forintért bérbe vevő Vitorlázó Gyermekekért Alapítvány hamarabb kezdte el a tevékenységét, mint ahogy az erről szóló szerződést mindkét fél aláírta volna. A jelentés kifogásolja azt is, hogy a pályázatot nem elég széleskörűen hirdették meg, az önkormányzat pedig azt is elismerte, valóban szükség lett volna nemcsak a JKN honlapján, hanem nagyobb felületen is közzétenni a pályázati felhívást, mint például a Józsefváros Újság hasábjain.

„A hibáknak intézményi és személyi következményei is lesznek, de a jelentés azt is megállapítja, hogy a büntetőfeljelentés megtétele egyik esetben sem indokolt” – mondta a lapnak a sajtófőnök.

Sára Botond korábbi polgármester közösségi oldalán leszögezte: az ügyben bűncselekmény elkövetésének gyanúja is felmerül, és talán ezt erősíti az is, hogy még a cikk megjelenésének napján lemondott az önkormányzati cég vezetője.

Lapunk megírta: a józsefvárosi testületi ülés előtti napokban derült fény arra, hogy ricsi7 felhasználónévvel maga a pályázó írta meg az önkormányzat helyett a pályázati kiírást, vélhetően kitalált egy számára méltányos bérleti díjat, majd beadta a pályázatot a saját maga által kiírt pályázatra és nyert. Miután  a korrupciógyanúval átitatott önkormányzati vitorlásmutyi ügyében megjelent a leleplező cikk és videó a Hírnyolc.hu-n, Gyurcsány Ferenc egykori sajtófőnöke, a Józsefváros Közösségeiért Zrt. vezetője még aznap este lemondott. Ezzel Pikó Andrásék kimentették Gőz Gabriellát a felelősségre vonás alól.

Borítókép: Balogh Zoltán/MTI

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.