A Badacsony télen is várja a túrázni vágyókat

A téli Badacsony régió mintha egy elvarázsolt birodalom lenne, a végtelen csend, a pőre fák és a hó birodalma. A nyár életteli vibrálása és az ősz aranyló, tüzes színei után az ezüstös fehér dominál, és a derűs téli napokon mintha az egész környék ragyogna a napfényben – írja a LikeBalaton.hu.

Forrás: LIKEBALATON.HU2021. 01. 20. 15:44
null
A téli Badacsony is számos csodát rejt Forrás: FLICKR
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A koronavírus okozta korlátozások idején is nagyon fontos az egészséges életmód és a mozgás. Így ajánljuk vegyenek elő egy meleg kabátot, sapkát, öltözzenek rétegesen, és induljanak ki a szabadba. Járják körbe és fedezzék fel a Badacsony Régió tanösvényeit!

Badacsony –Tűzgyűrű tanösvény (korábban Geológiai és Botanikai Tanösvény)

A badacsonyi Tűzgyűrű tanösvény egy 4,6 km hosszú kört leírva a Szegedy Róza-ház feletti Rózsakő parkolóból indul. A tíz állomásból álló ösvényt végigjárva bepillantást nyerhetnek a vulkánok világába, illetve megismerhetik a Badacsony és a Balaton kialakulását. Közérthető formában tudhatjátok meg, hogy a Föld külső és belső erői miként alakították ki a mai képére a Badacsonyt, minek köszönhetjük a méltóságteljes bazaltorgonák, kőbástyák és kőzsákok születését. A túra során érdekes információkat találhatnak a legismertebb vulkánunkat felépítő kőzetek keletkezéséről, fajtáiról, felhasználásáról és a vulkanikus területeken elterjedt szőlőkultúráról.

A téli Badacsony is számos csodát rejt
Fotó: FLICKR

A tanösvény másik két „testvérével” (Szent György-hegy, Káli-medence) együtt az Interreg Dunai GeoTúra projekt keretében 2019-ben létesült, és közösen mutatják be a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság által alapított és fenntartott Bakony–Balaton UNESCO Globális Geopark különösen gazdag vulkáni örökségét.

Szigliget – Kamon- kő tanösvény

Az ösvény a szigligeti templomtól indul, majd ugyanoda visszaérkezik a kék T jelzést követve. Nevét egy vulkanikus eredetű sziklavonulatról kapta. A túra során a Balaton-part legszebb településének természeti és környezeti értékeit ismerhetik meg. A tanösvény végigvezet a falu hangulatos utcáin, bemutatva a népi építészet, a hagyományos szőlő- és nádgazdálkodás történetét.

Megtekinthetnek egy Árpád-kori templomot, az erdőbe érve pedig olvashatnak a Balaton kialakulásáról, a terület növény- és állatvilágáról, geológiai múltjáról. A tanösvény 6 km hosszú.

Szent György-hegy – Bazaltorgonák tanösvény

A volt raposkai bányaudvarból indul a 4 km hosszú, hét állomásból álló tanösvény. Az első ismertető tábla a Szent György-hegy földtörténetét mutatja be, majd a növényvilág és a „jégbarlang” állomásai után, a hegy legismertebb és legérdekesebb látnivalójánál, a bazaltorgonáknál vezet fel az út a 414 méteres csúcsig. A hegytetőn egy újabb tájékoztató segítségével azonosíthatják a csodálatos panorámát.

A közel 2 óra alatt bejárható körút a terület védett állatvilágának megismertetésével végződik. A sétaút jelképéül szolgál a hegyen is élő, védettséget élvező fűrészlábú szöcske, mely minden állomásnál megjelenik az adott témához alkalmazkodva.

A teljes cikket ITT olvashatja tovább.

„Sokat el kell venni egy képből, hogy ne legyen üres” – Egry József élete

Egry József egyike a leghíresebb magyar festőknek. Nagyon szegény családból származott, gyermekkorától festő akart lenni, és nagyon sokat kellett küzdenie az elismerésért – írja a likebalaton.hu.

Korábbi cikkünket ITT olvashatja tovább.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.