A hajhullás leggyakoribb típusai és kezelésük

Dr. Brezán Edina bőrgyógyász elmondja, hogy milyen okok állnak leggyakrabban a hajhullás hátterében.

Forrás: dietaesfitnesz.hu2020. 11. 10. 16:39
null
Forrás: pexels
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Férfiakat és nőket is érzékenyen érintő probléma a hajhullás. Dr. Brezán Edina bőrgyógyász elmondja, hogy milyen okok állnak leggyakrabban a hajhullás hátterében, és hogyan lehet kezelni a problémát – olvasható a Diéta és fitnesz oldalán.

MIKOR FORDULJUNK ORVOSHOZ?

Egyre több hajat találunk a kádban hajmosás után, és a napi fésülés során is sokat veszítünk. Nehezebben formázható, gyenge, törékeny hajszálak mellett már látható a hajhullás következménye, a hajkorona csökkenése. Ilyen esetben már mindenképp javasolt szakembert felkeresni! Férfiaknál a kopaszodás a halántéktáji hajvonalban figyelhető meg, nőknél elsősorban a fejtetőn és a középvonalban ritkul meg a haj.

Egészséges személyeknél a hajszálak 90%-a növekvő, 10%-a pedig nyugvó fázisban van. A nyugvó hajszálak 2-3 hónap után kihullanak, újak pótolják ezeket. Napi 100-nál több kihullott hajszál az a mennyiség, amitől már érezhetően és láthatóan megritkul a hajunk.

Fotó: pexels

A HAJHULLÁS GYAKORIBB TÍPUSAI ÉS OKAI

  • Alopecia areata, vagyis foltos hajhullás esetén jellegzetesen, jól körülírt foltokban, kör alakban történik a hajvesztés. A haj mellett az arcszőrzet és a szemöldök is érintett lehet. A kiváltó oka lehet autoimmun folyamat, pszichés stressz, infektív gócok.
  • Anagén effluvium: a hirtelen jelentős behatásra a hajszálak tömeges kihullása. Gyakori jelenség kemoterápián átesettek körében, de egyéb gyógyszerek és toxikus anyagok is okozhatják.
  • Telogén effluvium, azaz amikor több hajszál kerül nyugvó fázisba. A hajhullásnak ez esetben igen szerteágazó okai lehetnek: akár vashiány, cukorbetegség, fertőzés, súlyos betegség, drasztikus fogyókúra, stressz, szülés, pajzsmirigybetegség, vérszegénység vagy bizonyos gyógyszerek szedése.
  • Az androgén alopecia gyakori, fokozatosan kialakuló állapot, a férfiak 50%-át, a nők 15-20%-át érinti. Jellegzetesen a fejtetőn és a halántéktájon ritkul a hajzat.
  • A HAJHULLÁS KEZELÉSE

    – Az elvesztett hajszálak visszanyerhetők, ha megtaláljuk a hajhullást kiváltó okot, és kezelni tudjuk – magyarázza dr. Brezán Edina, a Budai Allergiaközpont bőrgyógyásza. – Ehhez sok esetben alapos bőrgyógyászati kivizsgálásra is szükség lehet. Az első lépésben alaposan kikérdezzük a beteget a hajhullásról és az egyéb panaszairól, betegségéről, valamint a szedett gyógyszerekről, szokásairól. De kitérünk például olyan hétköznapi kérdésekre is, mint a hajhordási, formázási szokások. Hajártalmat okozhat ugyanis a vendéghaj, a szoros hajfonat, a hajcsavarók használata, a hidrogénezés, a színezés és a tartós hullám vagy egyenesítés is.

    Fotó: pexels

    A hajhullás megszüntetéséhez tehát a kiváltó okot kell kezelni. Ezzel komoly egészségügyi problémákra is fény derülhet, de a hajhullás kezelése az önértékelésünk szempontjából is lényeges.

    – Elmondásuk alapján a dúsabb hajkoronával a páciensek úgy érzik, hogy fiatalosabb, egészségesebb és magabiztosabb külsőt is nyernek. A kiváltó októl függően átlagosan 4-5 hónapra van szükség, mire látható eredményt tudunk elérni a haj állapotában – mondja a doktornő.

    Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

    Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.