Alexander-technika – szelíd gyógymód a fájdalomra

Hanyag tartás, lógó fej, megfeszített végtagok, fájó hát és derék. Ismerős? Ha tudatosan törekszünk az ártalmas szokások megváltoztatására, nemcsak a panaszokat szüntethetjük meg, de testi-lelki egészségünkért is sokat tehetünk. Ebben segít az Alexander-technika.

Forrás: MW2020. 10. 19. 21:01
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Alexander-technika születése: Leszorított nagylábujj: mindössze ennyi kellett hozzá, hogy F. M. Alexander torkán az előadás végén egy hang se jöjjön ki. Lássuk be, ez igencsak kellemetlen, ha az ember éppen a színpadon áll. A gyerekkorában sokat betegeskedő ausztrál színész az 1890-es években orvostól orvosig járt, de beszédproblémái rendre újból jelentkeztek a színpadon. Végül saját maga találta meg a megoldást. A Diéta és Fitnesz újságírója Pető Judittal, a módszer tanárával beszélgetett – írja a diétaésfitnesz.hu.

„A FÁJDALOM LASSACSKÁN ELMÚLT”

– Egész életemben ültem: az iskolában, a munkahelyen, a színházban, a baráti találkozókon. 42 éves koromra gerincsérvem alakult ki, három is. A fájdalom miatt tízpercenként fel kellett állnom, márpedig ez egy ülőmunkát végző embernél több, mint kellemetlen – meséli Pető Judit, akivel budapesti otthonában üldögélek, mint utóbb kiderül, meglehetősen rossz testtartással.

A szakember az elsők között tanulta és tanította hazánkban az Alexander-technika metódusát.

– Nem akartam elfogadni, hogy együtt kell élnem a fájdalommal. Kerestem a hatékony kezelést, mígnem egy barátnőm a kezembe nyomott egy névjegykártyát. Így ismerkedtem meg az Alexander-technika módszerével, amelynek hála, a fájdalom lassacskán elmúlt, fél évvel később pedig már tudtam, hogy a továbbiakban ezzel szeretnék foglalkozni – folytatja a történetét.

SZEMÉLYRE SZABOTT MÓDSZER

F. M. Alexander száz évvel korábban fejlesztette ki a róla elnevezett technikát. A színész tükör előtt vizsgálta a testtartását, minden porcikáját, és közben rájött, hogy az évek során felgyűlt feszültség nagyban hozzájárul beszédproblémájához: a színpadon állva megfeszítette lábának izmait, és emiatt ment el a hangja. Holisztikusan szemlélte, testi-lelki egységként kezelte az emberi lényt. Módszerét néhány évvel később már másoknak is tanította.

– Én 1998 óta segítek a hozzám fordulóknak. Itthon ma körülbelül ötvenen foglalkozunk az Alexander-technikával, de még mindig nem vagyunk elegen, hiszen ez a módszer személyre szabott, azaz egyéni problémákra keresünk egyéni megoldásokat – mondja Judit.

A KULCS A TUDATOSSÁG

Pető Judithoz többnyire krónikus fájdalommal küzdő emberek érkeznek: zenészek, színészek, sportolók, táncosok, tanárok, illetve bárki, aki nem múló problémától szenved.

– A legfontosabb a tudatosság, főleg a saját testüket munkaeszközként használó emberek esetében. Az öntudatlan izomfeszülés egy idő után fájdalmakhoz vezet, visszatérő probléma jelentkezhet például a derékban, hátban, fejben. Az évtizedek során beidegződött sok rossz mozdulat, a helytelen tartás tovább ront a helyzeten. Az Alexander-technika segítségével lebontjuk és újraépítjük a tartást, a mozgást – magyarázza. – A cél, hogy a leghétköznapibb tevékenységek során is jól tartsuk magunkat, ne végezzünk felesleges mozdulatokat.

Kecsesebb, szebb lesz a mozgásunk, és mivel elengedjük a feszültséget, a lélek is megkönnyebbül.

HÁZI FELADAT: FIGYELNI ÖNMAGUNKAT

Az első találkozás mindig egy hosszabb beszélgetéssel kezdődik.

– Tudnom kell, az illető milyen műtéteken esett át, milyen betegségei voltak korábban, hogy tényleg személyre szabottan segíthessek – sorolja a szakember, és közben már a tartásomat igazítja. – Alapvető, hogy a fej-nyak-gerinc viszonya rendben legyen. Képzeljük el, hogy a fej egy héliummal töltött lufi, amely felfelé szállna, ha a zsineget fogó gyerek elengedné; a zsineg a nyak, a gerinc pedig a képzeletbeli gyerek keze.

Persze a gyakorlatban nem ilyen egyszerű a dolog, már csak azért sem, mert a fejünk jóval nehezebb, mint gondolnánk, 6-8 kiló. Súlyáról magam is meggyőződöm, amikor Judit a kezembe nyom egy ötliteres vizes ballont. Ezek után az asztalra fektet, megmozgatja a karjaimat, lábaimat (közben százszor is elhangzik, hogy „engedd!”). Nemcsak állapotfelmérés zajlik, de lazítja is a feszült izmokat, és az eredmény önmagáért beszél.

10 perccel később már jóval könnyedebben, szebb tartásban, kevésbé fájó derékkal ülök a tükör előtt.

Azt kéri, figyeljem magam – ez a házi feladat –, mikor tartom magam rosszul, mikor feszítem meg az izmaimat feleslegesen, de azt is, ha segítséggel új módon mozdulok.

AKARJUNK VÁLTOZTATNI!

– Nem kell mindent erőből csinálni! – hangsúlyozza Judit. – Amikor azt mondom, nézz oldalra, ne fordítsd az egész testedet, elég, ha arra nézel. Amikor azt mondom, érintsd meg az előtted álló tükröt, ahhoz sem szükséges befeszíteni a hátadat, válladat. Járt hozzám egy derékfájós tanárnő, pár hónap alatt nemcsak a krónikus fájdalomtól szabadult meg, de az éjszakai fogcsikorgatástól is, márpedig utóbbi hosszú távon a teljes fogsorát tönkretehette volna. A munkát mindenkinek magának kell elvégeznie, én csak az utat mutatom. A lényeg, hogy akarjunk változni.

Önmagunk megváltoztatása persze soha nem könnyű, de sokat nyerhetünk.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.