Ezek a bőr barátai és ellenségei a táplálkozás során

A bőr tükrözi az általános egészségi állapotot. Nagyon fontos, hogy megfelelő készítményekkel kívülről táplálja, ápolja, de legalább ilyen fontos, hogy belsőleg is biztosítsa a bőr számára szükséges tápanyagokat, illetve megkímélje azt a „bőrgyilkos” anyagoktól – írja a Diéta és Fitnesz magazin.

Forrás: dietaesfitnesz.hu - mediaworks2020. 12. 05. 19:44
Women enjoy the sunset while lying down on a dock at Ohrid Lake
Women enjoy the sunset while lying down on a dock at Ohrid Lake July 27, 2014. The first weekend with warm summer weather has arrived late in Macedonia. REUTERS/Ognen Teofilovski (MACEDONIA - Tags: SOCIETY ENVIRONMENT) - GM1EA7S0L0S01 Fotó: REUTERS Forrás: Reuters
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A következő anyagok számítanak a bőr barátainak, ezek tesznek jót neki:

ANTIOXIDÁNSOK

Ezek a molekulák apró szuperhősökként védik a sejteket a veszélyektől. A bőr első számú ellensége az ultraibolya sugárzás, amely károsítja a fehérjéket, a lipideket és a DNS-sejteket a bőrsejtekben. A szabadgyökök pusztító erejűek, mert páratlan elektronokkal rendelkeznek, amik rendkívül reakcióképesek más molekulákkal. Az antioxidánsok elektronokat adnak a szabadgyökökhöz, ezáltal semlegesítve őket – megvédve a bőrt a ráncoktól és a pigmentfoltoktól.

Diéta és Fitnesz-tipp: Egyen naponta legalább öt adag friss zöldséget és gyümölcsöt.

ÓMEGA-3 ZSÍRSAVAK

Az antioxidánsokhoz hasonlóan az esszenciális zsírsavak szintén védenek a napsugárzás káros hatásai ellen: csökkentik a sejtkárosodást és fokozzák a regenerációt. Ezen túl e zsírsavaknak gyulladásgátló tulajdonsága is van, amely segít megállítani a kollagén (a bőrszövet legfontosabb építőeleme) bomlását.

Diéta és Fitnesz-tipp: Fogyasszon rendszeresen lazacot, tonhalat, makrélát vagy szardíniát.

PROBIOTIKUMOK

A probiotikumokban gazdag ételekben található baktériumok segítenek a bélflóra optimális szintjének helyreállításában, amely a bőrre is jótékony hatással lehet. Amikor a káros baktériumok mennyisége meghaladja a hasznos baktériumokét, a bőr állapota jelentősen romlik, hiszen a részben emésztett ételekből a toxinok a véráramba kerülnek. Ilyenkor bőrgyulladás alakulhat ki, amely pattanásokhoz, rosaceához, ekcémához és idő előtti ráncosodáshoz vezethet.

Bőrünk egészségével törődni kell
Fotó: Flickr

Diéta és Fitnesz-tipp: Szerepeljen az étrendjében több élő és aktív baktériumkultúrákat tartalmazó élelmiszer, például joghurt, savanyú káposzta.

Amit inkább érdemes elkerülni

EGYSZERŰ SZÉNHIDRÁTOK

Ha néhány hétre sikerült elhagynia a fehér lisztet és a cukrot, észreveheti, hogy bőre simább, ragyogóbb. Ennek oka, hogy az egyszerű szénhidrátok vegyületei károsítják a bőrszövetet, gyengítik a rostokat. Hatásukra a bőr veszít hidratáltságából, gyulladttá válhat, megjelenhetnek a korai bőröregedés jelei.

Diéta és Fitnesz-tipp: Cserélje le a fehér lisztet teljes kiőrlésűre, a cukorbevitelt pedig minimalizálja, vagy hagyja el teljesen.

ALKOHOL

Az alkohol kitágítja a vérereket, vörös, foltos bőrképet eredményezve. Dehidratál, ezért a bőr rendszeresen száraz, így sérülékenyebbé válik. Emellett elvonja és nem engedi hasznosulni a bőr számára fontos vitaminokat, ásványi anyagokat, elősegítve a ráncok, foltok megjelenését a bőrön.

Diéta és Fitnesz-tipp: Lehetőleg kerülje az alkoholfogyasztást, de ha mégis felöntene kicsit a garatra, másnap fogyasszon sárgarépát, édesburgonyát, sütőtököt, zöldborsót, hogy A-vitaminhoz juttassa a szervezetét.

KOFFEIN

A koffein elvonja a bőrből a kollagént, enyhe vízhajtó hatású, így segíti a korai ráncok megjelenését. Egyes kutatások szerint az arra érzékenyeknél gyulladásos folyamatokat indít be, amelyek szintén nyomot hagynak a bőrön.

Diéta és Fitnesz-tipp: Naponta maximum 2 csésze kávé fogyasztása ajánlott.

Az eredeti cikk a Diéta és Fitnesz magazin online felületére kattintva olvasható el.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.