Fogyókúra: nem a gyorsaság számít!

Év elején különösen népszerűek a különböző fogyókúrák, diéták. A módszerek között nehéz eligazodni, ebben segít dr. Gyimes Ernő, a Szegedi Tudományegyetem Élelmiszermérnöki Karának docense, sportélelmiszer-fejlesztő – olvasható a CsupaSport cikkében.

Forrás: CSUPASPORT.HU2021. 02. 26. 13:47
null
Csak a fenntartható és megalapozott fogyókúra lehet eredményes Forrás: PEXELS
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Dr. Gyimes Ernő igazán hitelesen tudja elmondani, hogy a tél távozásával miként érdemes belevágni a fogyókúrába, illetve tudatosabban táplálkozni. A Szegedi Tudományegyetem docense maga is aktív sportoló, s a sportélelmiszer-fejlesztés terén is elismert szakember. Véleménye szerint a hatékony és egészséges tömegcsökkentésre alkalmas fogyókúra a matematikával kezdődik, méghozzá azzal a kérdéssel, mennyi idő alatt szedtük fel az adott felesleget. Ha évek alatt gyűlt össze a nem kívánt zsírtömeg, irreális azt várni, hogy napok, hetek alatt eltűnik.

Vannak olyan diéták, amelyekkel nagyon gyorsan, drasztikusan lehet fogyni, de ezek sohasem egészségesek, vagy rövid, vagy hosszabb távon mindenképp károsak.

Természetesen nem minden diéta ilyen.

Az egészséges fogyás alapja a fokozatosság, miközben folyamatosan egy kalóriadeficites állapotot hozunk létre, azaz több energiát használunk el, mint amennyit beviszünk.

Ezt két módon tudjuk megtenni. Az egyik, hogy kevesebbet eszünk, a másik, hogy többet mozgunk, ugyanakkor fontos a két módszert együtt használni, ha lehetséges, akkor hiteles szakember segítségével.

dr. Gyimes Ernő, a Szegedi Tudományegyetem Élelmiszermérnöki Karának docense, sportélelmiszer-fejlesztő
Fotó: CSUPASPORT.HU

– Vajon a különböző étrendkiegészítők mennyire hatásosak a testtömegcsökkentésben?

– Vannak olyan anyagok, készítmények, amelyek igazoltan hatásosak, segítik a fogyást, de sok olyan is, amely bizonyítottan nem fejt ki valós hatást, illetve amelyeknél nincs egyértelműen megcáfolva vagy igazolva az effektivitás.

A hatékony készítmények általában úgy működnek, hogy fokozzák a zsíranyagcserét vagy általában az anyagcserét, ilyenek például a citrus bioflavonoidok vagy a koffein, de természetesen ezek sem csodaszerek.

Vannak olyan anyagok is, amelyek segítenek a zsírbontásban fontos szerepet játszó úgynevezett barna zsírsejtek termelésében.

Csak a fenntartható és megalapozott fogyókúra lehet eredményes
Fotó: PEXELS

– Az emberek általában hatékonyan, de egészségesen akarnak fogyni – hogyan lehetséges ez egyszerre?

– Dr. Gyimes Ernő szerint fontos, bármilyen diétát, módszert kezd el valaki, mindenképpen nézzen alaposan utána, bármennyire is hiteles ember, edző, táplálkozási tanácsadó ajánlja. Vélekedése szerint a diétának fenntarthatónak kell lennie, hosszú távon kell működnie, a drasztikus fogyókúrákat csak orvosi felügyelet mellett ajánlott végezni, és csak rövid időn át, mert a túl szélsőséges diétának helyrehozhatatlan következményei is lehetnek.

Az alkalmi böjtöket, fogyókúrákat is lehet jól használni, ha megfelelően elő vannak készítve, de azok se legyenek drasztikusak.

Az eredeti cikk IDE kattintva érhető el.

Mi az energiapótlás legjobb módja futás közben?

A futás közbeni frissítésről, az elvesztett folyadék, tápanyag és elektrolit pótlásáról egyre több szó esik, sokat tudnak róla a hobbifutók is, mondhatni, örökzöld téma, s ezúttal a szakember, a sportélelmiszer-gyártásban is jártas dr. Gyimes Ernő véleményét kérte ki a CsupaSport.

Korábbi cikkünket ITT olvashatja tovább.

 

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.