Fontos, hogy megfelelő minőségű legyen kedvencünk eledele

A mai rohanó világban kis kedvenceink számára elengedhetetlen, hogy megfelelő minőségű, fajtájú és mennyiségű ételt adjunk. Számos betegség könnyedén ki tud alakulni szőrös négylábú barátainknál, amit a megfelelő táplálkozással kiküszöbölhetünk.

Forrás: MW2020. 09. 18. 22:21
null
Forrás: pexels
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Attól függően, hogy milyen kutyánk van, ki kell választani azt, hogy milyen tápra van szüksége. Tudni kell a fajtáját, a méretét, és ehhez mérten kell az ideális szemcséjű eledelt megvásárolni – válaszolta a Napló kérdésére Vargyas Imre, egy kutyatáppal foglalkozó cég tulajdonosa.

„Tudatában kell lenni annak, hogy mik a kutyusok igényei. Tudni kell, hogy van-e étel- vagy bármilyen más allergiája. Ha erre a kérdésre a válasz igen, hipoallergén tápra van szükség. Ha nincs, akkor egy jó minőségű, normál táp is abszolút megfelelő.”

A táp összetevői

Egy megfelelő tápnak mindenféle jó minőségű húst kell tartalmaznia. – Fontos, hogy legyen benne zöldség és gyümölcs is, természetesen nem nagy mennyiségben, de elengedhetetlen összetevő, mert arra is szüksége van egy kutyának – tájékoztatott Vargyas Imre. – Az összetevők között szerepelnek a különböző fehérjeforrások is. A búzát kerülni kell, minimális mennyiségre van szükség a gabonákból. Attól függően, hogy hipoallergén tápról beszélünk-e, fontos, hogy monoproteines legyen, tehát egyfajta húsból készüljön – osztotta meg.

„Mindenek­előtt áll az, hogy jó minőségű tápot és konzervet szolgáltassunk a kutyáknak, valamint, hogy odafigyeljünk az igényeikre”

– ismertette a vállalkozó. – A legfontosabb, hogy ne azt adjuk, amit mi gondolunk jónak, hanem ami ténylegesen jó az állatoknak. Egy eb is olyan, mint egy ember. Nem elég, ha elhalmozzuk őket szeretettel és adunk nekik enni. Kiemelt figyelmet kell fordítani a táplálkozásukra, hogy minden számukra fontos tápanyagot megkapjanak – emelte ki.

Nagy testű, kis testű

A megfelelő táp kiválasztásakor az egyik legfontosabb tényező a testméret. – Egy nagyobb kutyának, ha kis szemű tápot adunk, akkor azt nagyon gyorsan eheti, ami akár fulladást is okozhat – részletezte Vargyas Imre. – Szem előtt kell tartani, hogy a nagyobb szem megfelelőbb egy nagyobb testű kedvencnek. A kicsiknek értelemszerűen pedig kisebb szemű táp kell, mert egy 15 milliméteres szemcseméretet nem tudnak elrágni a 1,5-2 kilós kutyák – folytatta. – Olyan kell nekik, amit szívesen rágcsálnak, mert a későbbiekben a nem megfelelő méretű táp étvágytalansághoz vezethet, mivel nem tudják megenni, vagy éppen habzsolják az eléjük tett ételt, amitől megfájdulhat a hasuk – fűzte hozzá.

Fotó: pexels

Hipoallergén tápok

Jelenleg háromfajta hipoallergén táp a legnépszerűbb: bárányos, lazacos, valamint egy rovarfehérjés táp. – Volt már rá példa, hogy rovarfehérjés tápot kapott egy kutyus, ami után nem kellett már gyógyszert szednie. Azt kell tudni, hogy ezek kevés alkotóelemből állnak, viszont egyfajta húst tartalmaznak: csak bárányt, lazacot vagy rovarfehérjét – ismertette a cég tulajdonosa.

„A rovarfehérje esetében fekete légylárvából van elkészítve a táp. Ez azért nagyon speciális, mert maga a légylárva úgy van feldolgozva, hogy tiszta, gyógyszermentes fehérjét kapjon az állat”

– hangsúlyozta. Egy rovarnál csak tiszta fehérjéről beszélünk, jó minőség, és nagyon jót tesz a kutyusoknak – részletezte. – Fontos, hogy allergia esetén magas minőségű legyen a táp, egyfajta fehérjéből álljon, és ne legyen sok összetevője. Nagyon minimális, kevés gabonát tartalmazzon, és csirkementes legyen. A csirkehús okozhat allergiát, ez manapság nagyon sok kutyánál előfordul – tette hozzá.

Nem szabad megvenni

Olyan eledelt semmiképp sem szabad venni, amelynél nincs feltüntetve az összetétel, szavatossági idő és az etetési mennyiségre vonatkozó tudnivaló. – Tudni kell, hogy milyen állatból, illetve növényből készült az eleség. Sokan találkoztak már azzal a helyzettel, amikor egy alacsony minőségű terméket a kutyája szívesebben meg­evett. Ez azért van, mert mesterséges ízfokozókat tartalmaznak, amely nem a kutya egészségét szolgálja – hangsúlyozta Vargyas Imre. – Mi magunk sem eszünk egyfolytában vattacukrot vagy süteményt, csak azért, mert az ízlik a legjobban. Az egészséges táplálkozáshoz hozzátartozik a zöldség is – vélekedett.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.