Így készülhet fel ön is a Márton-napi liba megsütésére

Már csak pár nap van hátra november 11-ig, vagyis Márton-napig. Ebben az időszakban a libahús iránti érdeklődés megnövekszik, évről évre egyre többen készülnek libával a Márton-napra. Ehhez hoztunk önnek egy kis segítséget. Ezt a néhány tippet figyelembe véve az ön asztalára is isteni libasült kerül – írja az Origó.

Forrás: origo.hu2020. 11. 09. 12:00
null
Forrás: YouTube
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Márton-napon azért eszünk libát a hagyomány szerint, hogy ne éhezzünk egész évben. Az ég óvjon tőle, hogy kivívjuk a népi jóslatok istenének haragját, már indulunk is a henteshez azért a libáért.

Útközben elgondolkodunk rajta, hogy vajon egész libát vegyünk vagy inkább csak libamellet és -combot?

Ha nagy a család, ráadásul éhes is, és nem válogatnak a liba részei között, akkor érdemes egészben sült libát venni. Ám, ha kevesen vagyunk, és tudjuk azt, hogy nálunk inkább a melle húsát szeretik a szárnyasoknak, akkor egyértelműen felesleges egész libát sütni.

Szóval ebben a kérdésben hagyatkozzunk bátran az ízlésekre, így biztosan nem lövünk mellé.

Fontos továbbá, hogy mindig megbízható forrásból vásároljuk a húst, és jól ellenőrizzük le a színét, a szagát és az állagát!

Fotó: Pexels

Mit kell tudni a libáról?

A húsa sötétebb színű, zsírosabb, jellegzetes illattal rendelkezik, ezért érdemes hideg vízbe áztatni használat előtt, majd jól befűszerezni. Az egész libát egyébként is fontos jól átmosni, átöblíteni, főleg a belsejét. Plusz, ha egészben sütjük, mindenképp pácoljuk be, így lágyabb lesz a húsa.

Ha azonban mellet vagy combot vásároltunk, akkor is érdemes elgondolkodni a pácoláson. A libához jól illenek a következő fűszerek: majoranna, rozmarinkg, kakukkfű, petrezselyem, szerecsendió, és persze ne feledkezzünk meg a sóról és a borsról se

Még ízletesebb lesz a hús, ha alacsony hőfokon tovább sütjük. Ez akár 140 vagy 120 fokot is jelenthet, viszont így a sütési idő akár 3 órára is hosszabbodhat.

Fotó: YouTube

Milyen köret dukál a liba mellé?

A lila káposzta elengedhetetlen! A liba nagyon finom krumplipürével, főtt krumplival vagy rizzsel és salátával is, de a lila káposzta visz mindent.

Ha töltött libában gondolkodunk, akkor a rizs mindenképp egy jó alapanyag, illetve ne feledkezzünk meg az aszalt gyümölcsökről sem.

Aszalt szilvával például nagyon finom! A libamellett szintén süthetjük káposztával és aszalt szilvával, hogy a család biztosan megnyalja mind a tíz ujját utána.

Az eredeti cikket IDE KATTINTVA érheti el.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.