Így verik át Budapesten a jóhiszemű embereket a bérkoldusok

Fejkendős, toprongyos nők koldulnak, rózsafüzérrel a kezükben. Térdre borulva kéregetnek, előttük egy rossz helyesírással megírt tábla. A látszat azonban csal: elmaszkírozott külföldi srácok ők, akiket reggelente kisbusz szállít a VIII. kerületből a város különböző pontjaira, hogy kolduljanak – írja online felületén a Bors.

Forrás: BORSONLINE.HU - MEDIAWORKS2021. 04. 13. 14:47
null
Még az sem egyértelmű, hogy a Budapesten szakadt női ruhában, rózsafüzérrel kéregető koldus nő, vagy férfi (A képen városnézésre érkezett külföldi turista fiatalok várnak zöld jelzésre a Deák téri zebránál, miután elhaladtak egy járdán fekve kéregetõ koldus előtt) Fotó: Jászai Csaba Forrás: MTVA/Bizományosi: Jászai Csaba
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A szemfülesebb városi utazónak Budapesten hamar feltűnhetnek, az azonos betűtípussal, és szóhasználattal akkurátusan megírt egyentáblácskák, melyek különböző indokokra hivatkozva szólítják meg a járókelőt némi adomány reményében.

BENTLEY-VEL JÁR A FŐNÖK

A Bors egyik olvasója lett figyelmes a napokban egy Budapesten, a VIII. kerületben közlekedő román rendszámos furgonra, amely minden reggel megáll egy Diószegi Sámuel utcai ház előtt és felveszi utasait.

A rosszul öltözött és koszos társaság mankókkal, tolókocsikkal, olykor kutyákkal és csecsemőkkel a hóna alatt várakozik a beszállásra. Van köztük női ruhába bújt férfi is.

Nagy a sietség, ugyanis indul a nap.

A koldulást, a szabálysértésekről szóló törvény szabályozza. Az követ el szabálysértést, aki gyermek társaságában, illetve közterületen vagy nyilvános helyen koldul, olyan módon, hogy a járókelőket, illetve a nyilvános helyen lévőket pénz átadására szólítja, vagy házról házra járva kéreget. Tehát ha valaki csendben, az embereket csupán egy táblára írt feliraton keresztül megszólítva kér segítséget, az nem követ el törvénysértést.

A Bors olvasója, aki a környéken lakik már betéve tudja, hogy hová mennek.

Még az sem egyértelmű, hogy a Budapesten szakadt női ruhában, rózsafüzérrel kéregető koldus nő, vagy férfi (A képen városnézésre érkezett külföldi turista fiatalok várnak zöld jelzésre a Deák téri zebránál, miután elhaladtak egy járdán fekve kéregető koldus előtt)
Fotó: MTVA/Bizományosi: Jászai Csaba

– Mostanában a Nyugati Pályaudvar környékén, a Hungárián, ott a Kőbányai útnál és a Thökölyn kéregetnek. Ott szoktam látni őket. Kint vannak egész nap úgy este hatig, aztán hozzák vissza őket. Itt van a szállásuk.

Van, hogy húszan, huszonöten laknak egy garzonlakásban.

Főnökük is van, egy jól szituált idősebb férfi, aki egy Bentley gépkocsival jár, hogy beszedje tőlük a pénzt

– tette hozzá a Budapesten élő Bors-olvasó.

NAPI 180 EZRET KERES A CSAPAT

A Bors információi szerint Budapesten legalább négy koldusmaffia dolgozik, ezek tömörítik a kéregetők nagy részét. A szervezők főként a hajléktalanok köréből toboroznak, de szép számmal hoznak külföldről is bérkoldusokat, akiket időről időre frissítenek, nehogy túlságosan megszokott legyen az arcuk az aluljárókban. Közülük több szakadt női ruhába öltözött férfi.

Ezeket az embereket el is szállásolják, mindennap munkába szállítják és elszámoltatják a napi bevétellel, ami nem ritkán eléri a 25-30 ezer forintot is, ami egy 5-6 fős csapattal napi 180 ezer forintos bevételt jelenthet a főnöknek. Ezért alaposan ellenőrzik a koldusokat, s könyörtelenül megtorolják, aki saját zsebre dolgozik, és nem adja le a bevételt.

114 CÉG EGY EMBER NEVÉN

A kéregetésből befolyó pénz csak egy része a bevételeknek, ugyanis az ebben a bizniszben dolgozó „menedzserek” felismerték, hogy a hajléktalanok igazolványait és adatait felhasználva cégeket lehet alapítani, és csalásokat lehet velük elkövetni.

Budapesten van olyan hajléktalanszálló, ahová 72 cég van bejegyezve, ezeken persze nem lehet behajtani a több száz milliós adósságokat. Akad hajléktalan, aki egymaga 114 céget hozott létre, s ezektől több mint ezer másik vállalkozás fogadott be fiktív számlákat, ami három év alatt kétmilliárd forint adóbevételtől fosztotta meg az államot.

– Este, amikor megjön a busz, azonnal jönnek át a boltba. Csak a felső polcról válogatnak. Viszik a rövidet, a drága csokoládét. Van pénzük. Sokszor ordítoznak egymással, ha már napközben leitták magukat – magyarázta a Borsnak egy VIII. kerületi kisbolt eladója.

A Bors korábban olyan kéregetővel is találkozott, akinek nem is volt szüksége a mankóra, de így több pénzt tudott összekoldulni
Fotó: BORS/MEDIAWORKS

Mint elmondta: műszak után sok pénzt hagynak nála a bérkoldusok, akik gyakran lerészegednek. Napközben és este is ihatnak, de illumináltak nem lehetnek, mert az rontja az üzletet.

JÓL ISMERIK A TÖRVÉNYT

– A közterületi kéregetés tagadhatatlanul zavaró jelenség. A koldulás – ha nem jár együtt súlyosabb cselekménnyel – szabálysértést valósíthat meg. Koldusmaffiára, szervezett bűnözői körökre utaló információja a Budapesti Rendőr-főkapitányságnak nincs. A város azon területeit, ahonnan panasz, bejelentés érkezik, az illetékes rendőrkapitányságok visszatérően ellenőrzik. A BRFK ugyanígy ellenőrizni fogja a napilapban megjelent információkat is – írta a BRFK a válaszában.

A Budapesten folyó bérkoldulásról szóló eredeti cikk, további képekkel IDE kattintva érhető el.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.