Kutyáikkal érkezhettek Amerikába az első emberek

Az amerikai kontinens volt az egyik legutolsó terület a Földön, ahol az ember megtelepedett.

Forrás: MTI2021. 01. 27. 12:56
null
Az első emberek, akik az amerikai kontinensen letelepedtek, valószínűleg kutyáikkal együtt érkeztek Forrás: Pixabay
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az első emberek, akik az amerikai kontinensen letelepedtek, valószínűleg kutyáikkal együtt érkeztek – állapította meg a kutyák háziasítását vizsgáló új kutatás.

A Durhami Egyetemen dolgozó Angela Perri régész vezette nemzetközi kutatócsoport az ősi emberek és kutyák régészeti és genetikai adatait vizsgálta meg, eredményeiket az amerikai tudományos akadémia folyóiratában (PNAS) közölték.

A felfedezés arra utal, hogy a kutyák háziasítása valószínűleg Szibériában ment végbe 23 ezer évvel ezelőtt vagy annál is korábban, az emberek és velük együtt a kutyáik onnan vándoroltak nyugat felé, Eurázsia többi részébe, valamint keletre, Amerikába.

Az amerikai kontinens volt az egyik legutolsó terület a Földön, ahol az ember megtelepedett. Ebben az időszakban a kutyát már háziasították farkas őséből, és valószínűleg sokféle szerepet játszott az emberi közösségekben.

„Eredményeink sok kérdést megválaszolnak ember és kutya kapcsolatának eredetéről. Ahogy összerakjuk a régészet, a genetika és a kronológia kirakósának darabjait, sokkal tisztább képet látunk, amelyből az rajzolódik ki, hogy a kutyát Szibériában domesztikálták, onnan kísérte el gazdáját Amerikába és a világ más tájaira”' – magyarázta a régész.

„Kutatók korábban azt valószínűsítették, hogy a kutyát Európától Kínáig valahol Eurázsiában háziasították. A most összevetett adatok finomítottak a képen, Szibéria és Északkelet-Ázsia felé mutatnak” – mondta Greger Larson, az Oxfordi Egyetem tudósa.

Az első emberek, akik az amerikai kontinensen letelepedtek, valószínűleg kutyáikkal együtt érkeztek
Fotó: Pixabay

Az utolsó jégkorszak maximuma, vagyis a jégtakaró legnagyobb kiterjedése 23 ezer – 19 ezer évvel ezelőtt ment végbe, ekkoriban a Bering-földhíd és a mai Szibéria területe rendkívül hideg, száraz és nagyrészt jégmentes volt.

A zord körülmények vezethettek oda, hogy az azonos állatokra vadászó emberi és farkaspopulációk gyakran kerültek közel egymáshoz. A táborhelyek közelében az elejtett préda maradványaiban kotorászó farkasok és emberek közti gyakori találkozással indulhatott a kapcsolat, amely a kutya háziasításához, majd az amerikai kontinens benépesítésében játszott kulcsszerepéhez vezetett.

„Régóta tudjuk, hogy az első amerikaiak kifinomult vadászkészségekkel, valamint a kő és más szükséges nyersanyagok felkutatásának geológiai ismereteivel rendelkeztek, készen álltak az új kihívásokra. A velük együtt a teljesen új világba érkező kutyák éppen annyira részét képezhették a kulturális repertoárjuknak, mint a kőeszközök, amelyeket magukkal vittek” – magyarázta David Meltzer, a dallasi Southern Methodist Egyetem kutatója.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.