Mik azok a core-izmok és hogyan erősítsük őket?

Sok edzéstervben szerepel a core-izomzat edzése, ám sokan talán nem is tudják, miről van szó. Segítünk, pontosan mit is takar ez az izomcsoport, illetve milyen gyakorlatokkal lehet erősíteni és fejleszteni – olvasható a CsupaSport cikkében.

Forrás: CSUPASPORT.HU2021. 06. 14. 8:51
null
Sok edzéstervben szerepel a core-izomzat edzése, ám sokan talán nem is tudják, miről van szó. Forrás: PEXELS
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A core valójában egy izomcsoportot takar, amelybe egyebek mellett a medencefenék izmai, a haránt hasizom, a külső és belső ferde hasizom, a széles hátizom, a gerincfeszítő izom, a csuklyás izom és a rekeszizom tartozik bele. Leegyszerűsítve, a törzs stabilizálása a legfőbb feladata, éppen ezért kulcsszerepe van a helyes testtartásban is.

Bár néhányan azt gondolják, a core valójában a hasizmokat takarja, láthatjuk, hogy ennél jóval tágabb fogalomról van szó.

Sok edzéstervben szerepel a core-izomzat edzése, ám sokan talán nem is tudják, miről van szó.
Fotó: PEXELS

Mivel az erős core-izmok jelentősen csökkentik a sérülések kockázatát, az élsportolók is nagy hangsúlyt fektetnek az erősítésükre, de a szabadidősportoknál, így például a futásnál, a kerékpározásnál, a túrázásnál vagy a fallabdázásnál is hasznos, ha erős ez az izomcsoport, amely az erőkifejtésnél és a dinamikus mozgásoknál, gyors irányváltoztatásoknál is fontos szerepet tölt be.

Természetesen számos gyakorlattal fejleszthető ez az izomcsoport, a legnépszerűbb és a legismertebb talán a plank és az úgynevezett side plank (haladók ezt súlyzók használatával tehetik még nehezebbé).

További tippek

– hanyatt fekve a medencénket megemeljük, és bizonyos ideig megtartjuk

– a testnevelés órákról jól ismert hídtartás

– hanyatt fekve a lapockánkat megemelve hasizom gyakorlatokat végzünk

– négykézlábra ereszkedve az egyik karunkat kinyújtjuk, és csak a másikkal tartjuk meg magunkat

Az eredeti cikk IDE kattintva érhető el.

Hevederekkel az egész testet formálhatjuk

Minden izomcsoportot le tudunk edzeni két kötél segítségével. Szabó Bálint funkcionális edző megmutatja, hogyan kell használni a TRX-et, és milyen gyakorlatokat végezhetünk – olvasható a CsupaSport cikkében.

Rendkívül hasznos a TRX a köredzés világában, hiszen minden izomcsoportot le tudunk vele edzeni, sőt még az egyensúlyunk és a tartásunk is fejlődik a tréning alatt. Az alábbiakban erről az edzésmódszerről tudunk meg hasznos információkat Szabó Bálint funkcionális edző segítségével.

„Többféle történet is terjed, hogy honnan ered, van aki szerint egy ember hajótörést szenvedett, és a hajókötelek segítségével végzett különböző TRX-gyakorlatokat, hogy karbantartsa a testét – kezdte mondandóját Szabó Bálint.

Korábbi cikkünket ITT olvashatja tovább.

 

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.