Mikor célszerű gyümölcsfákat, cserjéket ültetni?

A ház körül, a kertekben mindig sok munka van. Azonban vannak olyan feladatok, amiket jó bizonyos évszakokban elvégezni, hogy biztosak lehessünk abban: munkánk meghozza a gyümölcsét. A különböző dísz- és gyümölcsfák, valamint a cserjék elültetése ősszel időszerű – írja a nool.hu.

Forrás: MW2020. 11. 17. 12:35
null
Cseresznyevirágzás Forrás: PEXELS
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A cserjéket általában cserépben lehet megvásárolni, ezek egész évben ültethetők, ahogyan a konténerben kapható díszfák is. Az őszi földlabdás örökzöldeket körülbelül húsz százalékkal olcsóbban lehet megvásárolni, ezek már nagyobb méretűek, mint vödrös társaik – fogalmazott Antal Zsolt, az egyik salgótarjáni kertészet tulajdonosa, hozzátéve:

– A gyümölcsfákat és a bogyósokat, a szőlőt tanácsos no­vemberben elültetni, de tavasszal is földbe kerülhetnek.

A szakember arról is beszámolt, hogy a szabad gyökeres növények olcsóbbak, mint konténeres társaik, akár két–három darabot is vehetünk ugyanannyiért, mint utóbbiból. Azonban kevesebb eséllyel maradnak életben az elültetést követően.

Az őszi hónapokban célszerűbb a végleges helyükre tenni a facsemetéket és trágyázásukkor több éves, nem pedig friss trágyát használni.
Fotó: PEXELS

– Évről évre 5–10 százalékos áremelkedéssel számolhatnak a vásárlók – hangsúlyozta Antal Zsolt, aki arról is beszámolt, hogy az általuk kínált díszfák közül szinte valamennyi fajtát keresik, mégis talán a vérszilvából és a törzses gömbfákból adják el a legtöbbet. A kertészetben közel hetvenféle gyümölcsfát kínálnak, a régi magyar fajtákat keresik leginkább.

– Vásárlóink jellemzően a kis növésű cserjéket keresik, a városban a kisebb méretű kertek miatt – tájékoztatott a tulajdonos, hozzátéve: – Ősszel, az első fagyok beköszöntével az árvácskát és a díszkáposztát viszik sokan, mivel ez utóbbi akár mínusz 15 Celsius-fokot is elvisel, így a következő év tavaszáig díszíti a kerteket és a balkonokat. Kertészetünk a közelmúltban újult meg, immár ötezer négyzetméteren várjuk az érdeklődőket. Gazdag kínálatunkban mindenki megtalálja, amit keres, ellenkező esetben igyekszünk beszerezni a kívánt növényt. Természetesen tanácsokkal is ellátjuk azokat, akik ezt igénylik.

A szécsényi kertészettulajdonos, Vizi Zoltán arról számolt be, hogy elkezdődött a gyümölcsfák ültetésének szezonja, a közelmúltban érkezetek meg hozzájuk is a facsemeték.

– A szamócát és a földi epret már szeptemberben el kellett palántázni, aki ezt nem tette meg, jó, ha tavaszig vár vele – tájékoztatott Vizi Zoltán.

A teljes cikket ITT olvashatja tovább.

Hogyan és mikor tudunk fákat ültetni?

– A kertészeti technológiák fejlődésével manapság, a téli fagyok kivételével, az év bármely időszakában ültethetünk gyümölcsfákat. A kertészeti árudák egész évben árusítanak úgynevezett konténeres fákat, melyeket megfelelő gondozás mellett bármikor kiültethetnek a kertészkedni vágyók, ám a hagyományos, szabadgyökerű gyümölcsfaoltványok ideális ültetési ideje október második felétől a nagyobb fagyok beköszöntéig tart – fogalmazott Kohán Márk.

Korábbi cikkünket ITT olvashatja tovább.

 

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.