Szabók praktikáival régi ruhadarabjaink új életre kelhetnek

A megoldás kézenfekvő, sokan mégis elmennek mellette.

Forrás: MW2020. 10. 12. 20:18
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Felvetődik a kérdés: mit tehetünk azért, hogy megőrizzük jó megjelenésünket, miközben környezetünket és anyagi helyzetünket is kíméljük? A megoldás kézenfekvő, sokan mégis elmennek mellette. Pedig néhány évtizede, a plázák és webáruházak előtti időkben éppen azok diktálták a divatot, akikről a shopping őrület közepette hajlamosak vagyunk megfeledkezni: az ügyes kezű szabók. Manapság főként a háttérben dolgoznak, igazítanak, javítanak, kétségbeesett menyasszonyok vészhelyzeteit hárítják. Egy azonban biztos: csodát művelnek megviselt öltözékeinkkel.

– Szerencsére minden évszakban akad munka – hangsúlyozta Judit, akinek kis ruhajavító üzletében vállfán pihenő kabátok sokasága árulkodik arról, kuncsaftjai már készülnek a csípősebb időkre. – Már 38 éve keresem a kenyerem a szakmában. A Minőségi Szabó Ipari Szövetkezetnél voltam tanuló, majd ott kezdtem dolgozni. A vállalkozás beindítása előtt több helyen is megfordultam, dolgoztam a Debreceni Ruhagyár szabászatán, majd farmervarrodánál, de készítettem fürdőruhákat és öltönyöket is – sorolta Judit, akit több évtizedes tapasztalatának köszönhetően nehéz kihívás elé állítani. – Három gyermekem van, miután ők a világra jöttek, otthonról dolgoztam. Aztán készítő lettem, farmereket és pólókat varrtam. Amikor megérkeztek a belföldi piacra a kínai áruk, nagyon sok varroda megszűnt, teljesen tönkrement a könnyűipar. Ekkor született meg a ruhajavító ötlete.

„Rengeteg szegmensét kipróbáltam már a szabászatnak, mindenféle anyaggal és ruhaneművel volt dolgom,” ennek a rutinnak köszönhetően sok mindenben tudok segíteni a klienseknek – avatott be.

Kapóra jön a jártasság, hiszen akadnak nem mindennapi kérések: nemrég például babahintát készített egy fiatal pár óhajára, de alkotott már fodrászolló tárolására alkalmas tokot, táncruhákat és óvodai kiegészítőket is.

Számos praktika létezik, amellyel menthetetlennek hitt, rongyosra hordott vagy sérült ruházatunk ismét hordhatóvá válik. Szakadás esetén például a nadrágokat rövidebbre szabva, a szövetkabátokat bőrdarab rávarrásával kombinálva ismét magunkra ölthetjük. Ezen kívül ott vannak még a címkék, de amennyiben kevésbé feltűnő felületről van szó, megoldást nyújthat a stoppolás is. – Olykor kivágok egy régi kedves pólómotívumot, például Mickey egeret, amit aztán átvarrok egy másik ruhadarabra, így nem vész kárba – ismertette Judit.

„Anyag és anyag között rengeteg különbség van,” de igazán már egyik sem okoz nehézséget, hiszen az évek során mindegyikkel találkoztam. Időről időre szembesülök olyan igényekkel, amelyek új kihívást jelentenek, de amennyiben kapok valamilyen sablont, például egy fotót, szabásmintát vagy régi ruhát, úgy az alapján meg tudom valósítani a kérést – fűzte hozzá a gyakorlott szabó, aki a pandémia kitörése óta védőmaszkok gyártásával bővítette a tevékenységét.

A teljes cikket IDE kattintva olvashatják!

Nehéz, de néha érdemes rövidre vágatni hosszú hajunkat

Sok előnye van a rövid fazonnak, mégis többen úgy vélik, férfias.

Tovább...

 

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.