Vegán étrend egyre több sportolónál

A közösségi médiában a vegán étrend kategóriában születik a legtöbb bejegyzés, de a teniszben vagy az ökölvívásban is akad, aki nem fogyaszt húst. Valójában mit esznek pontosan a vegánok? A CsupaSport cikkéből kiderül.

Forrás: CSUPASPORT2021. 07. 06. 20:22
null
A veganizmus nemcsak egy étrend követése, hanem egy szemléletmód, életstílus. Forrás: PEXELS
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Mi a veganizmus?

A veganizmus nemcsak egy étrend követése, hanem egy szemléletmód, életstílus, amelynek követői elutasítanak minden állati eredetű terméket.

Nemcsak húst nem esznek, hanem állati eredetű termékeket sem fogyasztanak.

Állatbőrből, szőrméből, gyapjúból készülő ruhákat sem viselnek, és nem használnak olyan kozmetikumokat, amelyeket állatokon teszteltek.

A veganizmus nemcsak egy étrend követése, hanem egy szemléletmód, életstílus.
Fotó: PEXELS

Az étrend alapjai

Zöldségeket, gyümölcsöket, gabonaféléket, hüvelyeseket, rizst, magvakat fogyasztanak.

A tudatos vegán napi étkezésének 30-40 százalékát nyers zöldségek és gyümölcsök teszik ki, így gondoskodnak a magas rostbevitelről.

A vegán konyhában elterjedt alapanyag a tofu és a szejtán, tej helyett pedig az olyan növényi italok, mint a mandulatej, kókusztej, rizstej.

Zöldségeket, gyümölcsöket, gabonaféléket, hüvelyeseket, rizst, magvakat egyaránt tartalmaz az étrend
Fotó: PEXELS

Mire figyeljünk, ha vegán étrendet követünk?

Több tanulmány, vizsgálat is megállapította, hogy akik húsmentesen táplálkoznak, tovább élnek. Kisebb arányban lesznek szív- vagy cukorbetegek, és kevesebb köztük a daganatos beteg is. Viszont, ha valaki lemond a húsról és az állati eredetű ételekről, figyelnie kell az ásványi anyagok, vitaminok pótlására.

Gondoskodnia kell a kalcium, a B12- és a D-vitamin pótlásáról, és nagyon fontos megelőzni a vashiányt is.

Az olajos magvakban sok kalcium és vas található, a spenót szintén nagyon jó vasforrás, ellenben a B-vitamint nehéz pótolni, mert leginkább állati eredetű élelmiszerekben fordul elő, így ajánlatos vitaminkészítményt szedni.

Mi a különbség a vegán és a vegetáriánus között?

Míg a vegánok elutasítanak minden állati eredetű terméket, a vegetáriánusok csak húst nem esznek. Utóbbiak étrendjében megtalálható a méz, a tojás, a sajt és egyéb tejtermékek.

A teljes cikket ITT olvashatja tovább.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.