A Factum Ivenio közvélemény-kutató intézetnek a Mlada fronta Dnes című lapban közölt felmérése kimutatta: csupán a csehek 6 százaléka hiszi el, hogy a termelők és a kereskedők által a legegészségesebbként és a legjobb minőségűként hirdetett élelmiszerek valóban azok, és csak 0,01 százalékuk mondta jó minőségűnek az importból származó élelmiszereket.
Egyre többen gondolják, hogy az importált élelmiszerek nemcsak hogy rossz minőségűek, hanem egyenesen károsak az egészségre. „A cseh üzletekben kapható élelmiszerek minősége valóban romlott. Noha a forgalmi adó, a nyersanyagok és az energia ára emelkedett, a hipermarketek megpróbálják alacsonyan tartani áraikat, ezért található egyre több helyettesítő anyagokat tartalmazó termék a polcokon” – idéz a lap egy szakértőt. Ennek tudható be, hogy a vásárlók háromnegyede előnyben részesíti a termelői piacokat, és csak minden tizenhetedik bízik meg teljesen a szupermarketekben – írja a Mlada fronta Dnes.
A szlovák földművelésügyi minisztérium június elején jelentette be, hogy szigorítani készül az import élelmiszerek ellenőrzését és súlyosbítani a silány minőségű élelmiszerek behozataláért járó büntetéseket. A 2010-es kormányváltás után felállt magyar agrárvezetés is a rossz minőségű importtermékek kiszűrését tűzte ki célul. Ennek érdekében az ellenőrzések szigorítása mellett időszaki kampányok is indultak a fogyasztók meggyőzésére. Legutóbb a Vidékfejlesztési Minisztérium államtitkára arra kérte az élelmiszerláncokat, hogy a külföldről származó UHT tejet és trappista sajtot vegyék le a polcokról.

Ezt elkapták a zsaruk: minden autós álma vált valóra – videó