Külföldi cégeknek képzünk pincéreket

Gyakorlatilag a külföldi munkaadók számára képezik a hazai szakiskolák a magyar vendéglátó-ipari szakemberek egy részét.

NT
2012. 10. 22. 1:20
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Pangó üzletek, unatkozó pincérek. Ez jellemzi a korábban 53 ezer vállalkozással jegyzett magyarországi éttermek és vendéglők piacát manapság. Minimálisra zuhant a fizetőképes kereslet, a vállalkozások jó része mostanra felélte tartalékait. Eleddig mintegy harminc százalékot szűkült a hazai piac, és a helyzetet súlyosbítja, hogy mostanra kritikus méreteket öltött a szakácsok, pincérek elvándorlása az országból. Míg korábban főként a nyári és téli szezonban kellett nélkülözni a nyelveket beszélő, elhivatott munkatársakat, addig napjainkban inkább már az jellemző, hogy az iskolapadból egyenesen külföldre, hosszú távra szerződnek a frissen képzett szakemberek.

– Gyors iramban zárnak be a magyarországi vendéglátóhelyek, miközben a szakiskolákból kikerülő újoncok száma nem csökken. Nap mint nap előfordul, hogy a diákjainknak hirtelen új gyakorlati helyet kell keresnünk, mert az, ahová addig jártak, időközben csődbe ment – tudta meg a Magyar Nemzet a Gundel Károly Vendéglátó-ipari és Idegenforgalmi Szakképző Iskola szakmai igazgató-helyettesétől. Kovács László a lapnak kifejtette: nemrég az összes európai országban megvizsgálták a vendéglátó-ipari oktatás minőségét, és kiderült, sehol másutt nincs olyan színvonalas szakemberképzés, mint idehaza.

A teljes cikket a Magyar Nemzet hétfői számában olvashatják.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Magyar Nemzet Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.