A támogatások szinten tartására kell törekedni

2015. április 1-jén megszűnik az Európai Unióban a tejkvótarendszer.

NT
2014. 04. 17. 16:14
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Czerván György a Béke Agrárszövetkezet szarvasmarhatelepének átadásán elmondta: a tavaly zárult uniós költségvetési időszakban hazánk 300 milliárd forintot fordított az állattenyésztés korszerűsítésére, ebből 100 milliárdot a szarvasmarha-ágazatra. Közölte, folytatódik az iskolatej-akció, amelyre idén 1,7 milliárd forintot fordítanak, 200 millióval többet, mint tavaly, az év közepén pedig indul a magyar tejtermékeket népszerűsítő Sajtra fel! akció. Elmondta azt is, hogy a termeléshez kötött támogatás 2015-től 3,5-ről 13 százalékra növekszik.

Az államtitkár megjegyezte: az állattartásnak az egész mezőgazdaságon belüli arányát a jelenlegi 33-34-ről szeretnék az EU-átlag 40 százalékára vagy a fölé emelni. Ugyanakkor az EU közös agrárpolitikája meghatározza a mozgásterüket, mert elsősorban a szántóföldi növénytermesztést preferálja. „A Vidékfejlesztési Minisztériumban igyekszünk minden olyan jogcímet megtalálni a támogatásokra, amit az EU is engedélyez” – mutatott rá Czerván György.

Jakab István, az Országgyűlés alelnöke (Fidesz–KDNP) az avatáson meggyőződésének adott hangot, hogy a hazai szarvasmarha-ágazat az uniós kvóta megszűnése után is képes lesz megállni a saját lábán.

Felhívta a figyelmet arra a kormánydöntésre, hogy a gazdáknak nem kell fizetniük az öntözővízért. Jakab István szerint önmagában ez az intézkedés hosszú távon ágazati szinten 30 százalékos hozamnövekedést fog eredményezni.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.