Nem érdekli a japánokat a durva áfaemelés

Nem csökkent a fogyasztás Japánban az áfaemelés után.

WA
2014. 04. 18. 21:48
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A felmérésbe bevont japán cégek csaknem fele úgy nyilatkozott, hogy áthárította a magasabb áfát a fogyasztókra. Ennek ellenére a vállalatok kétharmada változatlan vagy növekvő forgalomról számolt be. A cégek nem egészen 40 százaléka úgy nyilatkozott, hogy nem változott a forgalma az előző év azonos időszakához képest, több mint 25 százalék pedig azt közölte, hogy nőtt a forgalma éves összevetésben.

Szakértők ugyanakkor rámutattak: hosszabb távon a fogyasztás csak akkor nem fog csökkenni, ha a vállalatok béremeléssel ellensúlyozzák a 3 százalékpontos áfaemelést. A fizetések emelésére sürgette Abe Sinzó kormányfő is a vállalatokat, mondván, ez segítené az inflációs cél elérését is.

A japán kormány szeretné lefaragni a tetemes – a hazai össztermék (GDP) bő 230 százalékára rúgó – államadósságot, ezért döntött úgy, hogy jelentősen megemeli az áfát. Az intézkedés magában hordozza azt a veszélyt, hogy megugranak az árak és visszaesik a fogyasztás, semmissé téve azokat a kezdeti, biztató eredményeket – növekvő fogyasztói bizalom, csökkenő deflációs nyomás, a vártnál gyorsabb GDP-növekedés –, amelyeket a 16 hónapja elindított rendkívüli monetáris lazítással sikerült elérni.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.