Szövegezik a második törvényt

Már készül az adósoktól jogtalanul elvett pénzek visszafizetését szabályozó törvény.

Jakubász Tamás
2014. 08. 25. 4:51
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Már szövegezi a szakminisztérium a második devizajogszabályt – tudta meg lapunk. Az új törvény azt határozza majd meg, pontosan hogyan, miként számoljon el a bank az ügyféllel. A részletekről az igazságügyi tárca sajtóosztálya érdeklődésünkre közölte: a paragrafusok kimunkálásához már azt követően hozzáláttak, hogy az Országgyűlés július 4-én elfogadta az első adósmentő törvényt. Az akkori rendelkezések a Kúria jogegységi határozatának egyes pontjait iktatták a jogrendbe, kimondva például azt, hogy az árfolyamrés alkalmazása semmis. Azt pedig a bankoknak kell a bíróság előtt igazolniuk, hogy a korábbi egyoldalú kamatemeléseik tisztességesek voltak. Az első adósmentő törvény ezek mellett rendelkezett a perek és a végrehajtási eljárások felfüggesztéséről, megakasztásáról is. – Utóbbi szabályok garantálhatják, hogy a bankok azokban az ügyekben is elszámoljanak adósaikkal, amelyek kapcsán korábban jogvita bontakozott ki, jogi eljárás indult meg – közölték az igazságügyi tárcánál. Hozzátették: a devizahitelek rendezése és a korrekt, jogszabálynak megfelelő pénzügyi viszonyok kialakítása csak így oldható meg rövid idő alatt.

A most készülő törvény felvázolja majd az elszámolás alapvető elveit, emellett rögzíti, hogy a pénzügyi szervezeteknek milyen mechanizmust kell követniük, miként kell visszajuttatniuk a korábban alap nélkül felszámított összegeket adósaiknak. A második devizatörvényben eljárási szabályok is helyet kapnak, ezek a paragrafusok arról rendelkezhetnek, melyik fórum ítéli meg és milyen határidők betartásával az elszámolás miatt felmerülő esetleges vitákat. – A cél a folyamat gyors befejezése, így a bank és az ügyfél között kipattanó számszaki nézeteltéréseket rövid úton rendezheti az erre kijelölt szakmai vagy más testület – fogalmaztak a minisztériumban. Jelenleg az egyes rendelkezések írásba foglalásának feladatát végzik el a tárca szakemberei. Az elmúlt hetekben számos egyeztetésre került sor, a kormányzat meghallgatta a pénzügyi élet és az igazságszolgáltatás képviselőinek véleményét, de kikérte a végrehajtók álláspontját is. A többi minisztérium meglátásait szintén figyelembe veszik az elszámolási szabályok kimunkálásakor. – A Kúria jogegységi határozata valamennyi, korábban bizonytalanságot okozó felvetést megnyugtatóan elrendezett, a törvényhozáshoz így nincs szükség semmilyen további jogi vagy szakmai iránymutatásra sem itthonról, sem az uniós fórumoktól – közölte az igazságügyi tárca.

Az elszámolás menetét meghatározó jogszabály várhatóan szeptemberben kerül az Országgyűlés elé, így a törvényről még az őszi ülésszak alatt dönthetnek a képviselők. Mindeközben az év végéig a most induló bankperek is jogerősen befejeződhetnek, így karácsony környékére világossá válhat: pontosan mennyivel tartoznak az ügyfelek, s az eddigi többletbefizetéseket a bankok milyen formában adják vissza a hitelfelvevőknek.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.