Már készülnek a görög csődre

A görög jegybank szerint az ország távozni kényszerülhet az euróövezetből, sőt az Európai Unióból is.

mr
2015. 06. 17. 13:10
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A görög központi bank szerdai jelentése szerint tavaly október és idén április között mintegy 30 milliárd eurót vontak ki az országból a befektetők, ezért feltétlenül szükség lesz a megállapodásra.

Hogy nem csak riogatásról van szó, azt mi sem bizonyítja jobban, mint hogy már a britek is készülnek a görög államcsődre – írja a The Guardian. David Cameron brit miniszterelnök minderről az olasz és luxemburgi miniszterelnökkel folytatott tárgyalása előtt beszélt, ahol elmondta: azt is vizsgálják, hogy mindennek milyen hatása lenne a brit vállalkozásokra, a bankokra, a pénzügyi intézményekre, valamint a turizmusra.

Mindeközben a görög kormányt egyre több kritika éri. Legutóbb kedden Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke azzal vádolta meg a görög kormányt, hogy az félrevezette a lakosságot az államadósság mértékéről. Ilyen helyzetben a görögöknek valószínűleg Werner Faymann osztrák kancellár támogatása is jól jön, aki az ORF-nek adott interjújában szolidaritásáról biztosította az országot.

Londoni pénzügyi elemzők is úgy látják, hogy az olyan méretű és típusú törlesztési csőd, amelynek kihirdetésére valóban szükség lenne az adósságválság átfogó rendezéséhez, nem lenne összeegyeztethető a görög euróövezeti tagság fenntartásával.

Jeroen Dijsselbloem holland pénzügyminiszter, az Eurogroup elnöke a holland parlamentben szerdán azt jelentette ki, hogy az euróövezeti pénzügyminiszterek változatlanul ellenzik a görög adósságok leírását, ragaszkodnak az Eurogroup által korábban kidolgozott keretfeltételekhez, de ezeken belül várják a görög javaslatokat. Jánisz Varufákisz görög pénzügyminiszter viszont kedden a Spiegel Online-nak nyilatkozva azt mondta, hogy nem tesznek új javaslatokat, a görög takarékossági és reformjavaslatok máris olyan „kemények és embertelenek”, hogy a németek magukra nézve sosem fogadnák el őket.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.