Bukdácsol a magyar bankok eladása

Az MKB Bankot eladni, a Budapest Bankot megvenni szeretné a magyar állam, távozna a Sberbank és az AXA.

MNO
2015. 08. 06. 9:59
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az egy éve állami tulajdonba került MKB Banknál némi toporgás után elkészült a stratégia, s a felső vezetést is lecserélték, de egyelőre kérdésesnek látszik, hogy sikerül-e a pénzintézet év végéig tervezett értékesítését nyélbe ütni – írta legfrissebb számában a Figyelő. A lap elemzése szerint egyrészt bizonytalan, hogy miképpen lehet a bank jó és rossz portfólióját különválasztani, kezelni, majd pedig vevőt találni az üzletrészekre. Utóbbinál az a legfőbb probléma, hogy itthon aligha található olyan magyar befektető, akinek 350-400 millió eurója, vagyis 100-120 milliárd forintja lenne az MKB megvételére, márpedig az Orbán-kormány megmásíthatatlan célja, hogy magyar kézbe kerüljön a visszaállamosított pénzintézet. A cikk szerint az OTP Bankot várhatóan nem érdekelné az MKB, s versenyaggályok is felmerülhetnek, az FHB jelenleg nincs olyan helyzetben, hogy vevőként jelentkezzen, míg a kormány által futtatott vállalkozói kör, például Nagy György, Garancsi István, nem beszélve Mészáros Lőrinc, Andy Vajna és Sánta Jánosról, nagyságrendekkel maradnak el attól, hogy bankot vehessenek.

Finisébe érkezett ugyanakkor a Budapest Bank állami megvásárlása, miután a tulajdonos GE lemondott az adóoptimalizációs árnyékbankos elképzeléséről, ami további hat-nyolc hónappal toldotta volna meg a tranzakció lezárását – írta a hetilap. A Budapest Banknál hároméves stratégiát készítettek a bank működtetésére, amit a legutolsó információk szerint a kormányzat részéről is támogatnak, nevezetesen az organikus piacépítést, ami nélkülözné az állami üzletek ígéretét. A távolabbi gondok itt is azzal vannak, hogy kinek értékesíthetnék tovább az állam által megszerzett tulajdont, amit szintén magyar kézben kíván látni a kormány – írta a Figyelő.

A hetilap információja szerint a Sberbank és az AXA pedig itt hagyná a magyar piacot, lázasan dolgoznak a kivonuláson.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.