Elismerte az MNB az adatkérést

Üzleti titokként kezeli a jegybank a kereskedelmi pénzintézetektől származó kényes információkat.

Wiedemann Tamás
2015. 08. 08. 7:11
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nemcsak az Európai Központi Bankkal (EKB) és az Európai Bizottsággal folytat intenzív tárgyalásokat a hazai eszközkezelő elindításáról a Magyar Nemzeti Bank (MNB), hanem a Nemzetközi Valutaalappal (IMF) is – közölte lapunkkal a jegybank. Az EKB-val az eszközkezelő szerepéről és működéséről, a brüsszeli testülettel a piaci árazás módszerének meghatározásáról, míg az IMF szakértőivel az operatív működésről tárgyalnak. Az MNB ezzel párhuzamosan megerősítette lapunk tegnapi információját is, miszerint olyan adatokat kért be a hazai pénzintézetektől, amelyek a nem vagy késedelmesen teljesítő ingatlanhitelekkel kapcsolatosak.

Ahogy beszámoltunk róla, érzékeny adatoknak számítanak a bankok részéről a problémás ingatlanhitelekkel kapcsolatos információk, már csak annak tükrében is, hogy gőzerővel zajlik a jegybank százszázalékos tulajdonában álló Magyar Reorganizációs és Eszközkezelő (Mark) Zrt. beindítása. Ezt az úgynevezett rosszbankot azért hozták létre tavaly év végén, hogy felgyorsítsák a magyar bankrendszer rossz minőségű kereskedelmi ingatlanhiteleinek leépítését. A Mark Zrt. sikerességének kulcsa a nem teljesítő, vagy problémás ingatlanfedezetű portfóliók jó árazása, vagyis az, hogy az MNB cége ne fizessen többet az adott követelésért a banknak annál, amennyit az valójában ér, miközben a pénzintézetek a lehető legkisebb veszteség elkönyvelése mellett szabadulnának meg a rossz hiteleiktől. Szakértők attól tartanak, amennyiben a jegybank megosztaná az általa kért adatokat a saját cégével, felvetődhetne az összeférhetetlenség, hiszen így a Mark Zrt. releváns piaci információkhoz juthatna a bankszektorról. Az MNB egyébként a kereskedelmi ingatlannal fedezett hitelállományban rejlő kockázatokra hivatkozva vizsgálja a bankok ilyen jellegű kitettségeit.

– Nem tartunk az összeférhetetlenségtől, mivel az MNB minden esetben a törvényben előírt titoktartási kötelezettségének eleget téve jár el. A jegybanki feladatok körében rendelkezésére álló adatokat, így a bank- és üzleti titoknak minősülő adatokat megőrzi, az ilyen információk kezelésére vonatkozó törvényi előírásokat maradéktalanul betartva, kizárólag a jogszabályok által lehetővé tett körben, esetben adja át másnak – közölte lapunkkal az MNB.

Úgy tudjuk, nemcsak a pénzintézetek ingatlanhitel-portfóliója körüli kíváncsiskodás keltette fel a külföldi intézmények figyelmét, hanem a Mark Zrt. finanszírozása is. A nemzetközi szervezetek arra kíváncsiak, hogy a jegybank tulajdonában lévő cég piaci vagy állami forrásból finanszírozná-e a problémás ingatlanhitelek vásárlását. Az uniós országok rosszbankjainál egyébként mindkét esetre volt példa, a hazai szabályozás azonban hungarikumnak számít, mivel jegybank Európában még nem alapított eszközkezelőt. Az MNB ugyanis független intézmény, bár veszteséges működés esetén a számlát a magyar költségvetés, vagyis az állam állja. A jegybank ugyanakkor piaci alapon képzeli el az eszközkezelő működtetését, ami felvethetné például a tiltott állami támogatás lehetőségét.

A tagállamok esetében erre Brüsszel egyébként is igen érzékeny.

– Az MNB a monetáris tanács döntése nyomán 300 milliárd forintos, piaci alapokon nyugvó hitelkeretet bocsát a Mark Zrt. rendelkezésére annak érdekében, hogy a kereskedelmi bankok rossz hiteleit piaci áron kivásárolja. Középtávon stratégiai cél, hogy a cég a későbbiekben akár piaci forrásokból is finanszírozza magát – közölte lapunkkal a jegybank. A jegybank arra hivatkozik a hitelnyújtás során, hogy a Mark Zrt. a pénzügyi közvetítőrendszer stabilitására vonatkozó MNB-feladattal összhangban jött létre, vagyis a makrogazdaság rendszerszintű kockázatainak megelőzését szolgálja. Lényegében tehát azzal indokolja a finanszírozást, hogy a problémás hitelek felvásárlása hatására stabilabb lesz a hazai bankrendszer.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.