Mindenkit megdöbbentett a kamarai tagdíj

Több százezer forintos különadót vezettek be az étel-, ital- és dohány-nagykereskedőknél.

Horváth Attila
2016. 06. 30. 14:49
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az egyik ital-nagykereskedéssel foglalkozó vállalkozó hívta fel lapunk figyelmét arra, hogy a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara a testületbe való belépésre kötelezte őket. – Legnagyobb megdöbbenésünkre a Magyar Agrár-, Élelmiszergazdasági és Vidékfejlesztési Kamaráról szóló jogszabály 2. mellékletébe bennünket is beemeltek. A kamarai tagdíj, amelynek mértéke évente milliós nagyságrendű lehet, az adóhatóság által behajtható. Itt van tehát egy ágazati különadó, amelyről eddig nem szólt senki sem. A nagykereskedők döbbenten állnak, senki nem tudott az egészről semmit – mondta a neve elhallgatását kérő vállalkozó.

Vámos György, az Országos Kereskedelmi Szövetség főtitkára lapunktól hallott először az újdonságról. Elmondta, eddig csak annak volt kötelező belépnie a testületbe, aki gyártással is foglalkozott. Ha egy ételkereskedő például átcsomagolta a lisztet, vagy egy italkereskedő újrapalackozta a bort, ezzel a tevékenységgel már gyártónak számított, így érthető módon kötelező volt belépnie az agrárgazdasági kamarába, hiszen változtatott a terméken. A Magyar Nemzet által megszólaltatott kereskedőknél azonban szó sincs ilyesmiről. A kamarai levelet is rendelkezésünkre bocsátó olvasónk például csak szeszes itallal, ezen belül is borral foglalkozik. Klasszikus nagykereskedő, nagy tételben megveszi a palackozott italt, és továbbadja a kiskereskedőknek. Esetében szó sincs gyártásról, átpalackozásról.

A kamara által rendelkezésünkre bocsátott jogszabály szerint azoknak a tagoknak, akiknek éves nettó árbevételük nem haladja meg a 600 ezret, évente kétezer forint tagdíjat kell fizetniük. Hatszázezer és négymillió forint árbevétel között öt-, 4–10 millió között pedig tízezer forint ez az összeg. A maximális, évi egymillió forintos díj a 1,5 milliárd forint feletti éves nettó árbevételű tagokra vonatkozik. A lapunkat felkereső olvasónknak évi 750 ezer forintot kell fizetnie.

Az agrárgazdasági kamara sajtóosztályának tájékoztatása szerint a tagok döntő többsége az első két kategóriába tartozik. Közölték, hogy másfél éve hatályos az a jogszabály, amely szerint a nagykereskedőknek is csatlakozniuk kell a kamarához. Ezek a vállalkozások egy 2012-es törvény 2015. január 1-jén hatályba lépett módosítása révén váltak tagokká. Hozzátették, a jogalkotó úgy alakította ki a köztestület struktúráját, hogy az lefedje a teljes hazai élelmiszer-előállítási láncot, a termelő tevékenységtől kezdve az élelmiszer-nagykereskedelmi tevékenységig bezárólag. Szerintük a kamarai vezetés részéről folyamatos volt az igény az adatbázis naprakésszé tételére – a díjat fizető tagok érdekében –, ennek feltételeit azonban meg kellett teremteni. Közölték, eddig nem álltak teljeskörűen rendelkezésre azok a közhiteles adatbázisok, amelyek lehetővé tették volna a tagságra kötelezettek megkeresését. Valószínűleg ezért kaptak csak néhány hete értesítést a nagykereskedők.

– Ügyfélbarát kamaraként a gyakorlatban agrárgazdasági vagy élelmiszer-ipari tevékenységet nem végzőknél nem kívánjuk érvényesíti a kötelező tagságot. Számukra biztosítjuk annak lehetőségét, hogy az idei befizetések teljesítése után tevékenységi körük október 31-ig történő módosításával mentesüljenek a kötelezettségek alól. Egyre többen látják be, hogy az európai országok versenyképes mezőgazdaságait mindenütt a nagy múltú, hatékony kamarai rendszerek segítik. Hazánknak komoly elmaradásai voltak, pedig sokszor ez lehetett volna a fejlődés záloga. A kötelező tagság komoly lehetőségeket rejt magában, nem véletlen, hogy például Ausztriában is hasonló a rendszer. Ennek révén egy asztalhoz tudjuk ültetni a termelőket, a feldolgozókat, illetve a kereskedőket, hogy közös nevezőre jussanak a vitás ágazati ügyekben – tette hozzá az agrárgazdasági kamara.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.