A segélyszervezetek is rengeteg pénzt veszíthetnek

Civilek segítik a munkáltatókat a rendelkező nyilatkozatok helyes kitöltésében. Milliárdok mehetnek veszendőbe.

Horváth Attila
2017. 04. 07. 4:10
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Több milliárd forintos kiesést okozhat a civil szervezeteknek, ha azok az adózók, akik helyett idén már a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) készíti el az adóbevallást, elmulasztják külön leadni az egyszázalékos rendelkező nyilatkozatukat. Lapunk korábban már beszámolt a problémáról, most civil összefogás kezd kibontakozni a témában. A helyzet megoldásához ugyanis a vállalatok segítségét kérik a civilek az „1% barát munkahely” elnevezésű akcióban.

Az Adománygyűjtő Szervezetek Önszabályozó Testülete szerint az automatikus adóbevallás örömteli lehetőség lehet milliók számára, akik így mentesülhetnek az adminisztratív terhektől. Ugyanakkor nagy vesztesei lehetnek azok a szervezetek, amelyek emiatt eleshetnek a felajánlásoktól. – Tavaly több mint hárommillió ember töltött ki bevallást, közülük idén sokan rábízzák ezt a NAV-ra. Így is van persze arra lehetőség, hogy az egyszázalékos rendelkező nyilatkozatot külön is benyújtsák az adózók, ehhez a NAV külön felületet biztosít.

De kérdés, hányan veszik majd a fáradságot, hogy ezt megtegyék, ha amúgy a bevallás egyéb részeihez nem nyúlnak – mondta lapunknak Cseh Balázs, a testület szóvivője.

A szervezet adatai szerint a tavalyi évben azok közül, akik maguk készítették el az adóbevallásukat, 78 százalék ajánlotta fel az egy százalékot, akik viszont nem maguk készítették el a saját bevallásukat, azoknak mindössze 23 százaléka rendelkezett erről. Számításaik szerint, ha ezt az arányt kivetítjük a mostani helyzetre, akkor a civil szervezetek teljes anyagi vesztesége akár több milliárd forint is lehet.

A szóvivő elmondta, a pontos eredményeket csak szeptemberben ismerik majd meg, de az aggodalom érezhetően jelen van a szektor szereplőiben, és próbálnak lépéseket tenni a veszteségek elkerülése érdekében. A testület az egyszázalékos akcióval igyekszik javítani a helyzeten, az ebben részt vevő vállalatok segítségét kérik a rendelkező nyilatkozatok gyűjtésében és az adóhatósághoz való továbbításában, hiszen az adózók többsége elérhető a munkahelyeken.

– Nem kérünk sem pénzt, sem más megerőltető dolgot a cégektől, csak egy kis segítséget ahhoz, hogy a dolgozóknak megkönnyítsük a nyilatkozatok leadását – hangsúlyozta Cseh Balázs. Hozzátette, minden háttéranyagot biztosítanak, a cégeknek csak annyi a dolguk, hogy ezeket eljuttassák a dolgozóikhoz, és egy gyűjtőpontot üzemeltessenek, ahol az aláírt nyilatkozatokat egy lezárt borítékba téve a munkatársak leadhatják. Ezeket egy csomagban kell postázni az adóhatóságnak, még május 22. előtt.

Az adóhivatal tegnap arra hívta fel a figyelmet, hogy az általuk készített bevallási tervezet május 22. után automatikusan hivatalosnak minősül, ha addig nem nyilatkozik másképp az adózó. Hozzátették, aki egyetért a tervezettel, annak nincs további teendője. Az ügyfélkapuval rendelkezők már március közepétől elérhették a NAV által készített szja-bevallási tervezetüket. Azoknak is elkezdte már a postázást az adóhivatal, akik március 16-ig kérték tervezetük megküldését papíron, s május 2-ig mindenki megkapja a dokumentumot. Ha valaki már megkapta a tervezetet papíron, ám nem ért egyet az abban szereplő adatokkal, a 16SZJA nyomtatvány kitöltésével teljesítheti bevallási kötelezettségét a május 22-i határidőig. Amennyiben valaki időközben regisztrált az ügyfélkapura, az új elektronikus felületen tudja módosítani vagy kiegészíteni a bevallástervezetét.

Magyar adót kifogásol Brüsszel

A török tehergépjárművekre kivetett magyar gépjárműadó nincs összhangban az uniós joggal, ugyanis az EU–Törökország Társulási Tanács határozata alapján a vámmal azonos hatású díjnak minősül – ismertette az uniós főtanácsnok indítványát az Európai Unió luxembourgi székhelyű bírósága. Az ügy előzménye, hogy az Istanbul Lojistik török cég Németországba tartó kamionját a magyar hatóságok feltartóztatták, és azt állapították meg, hogy a vállalkozás elmulasztotta befizetni a magyar jogszabályok által előírt gépjárműadót, ezért súlyos pénzbírsággal sújtották. A dán főtanácsnok szerint a vitatott adó alkalmazási feltételei nem azonosak a hazánkban és a Törökországban regisztrált gépjárművek esetében. Ezért a török tehergépjárművekre a határ átlépése miatt kivetett adót úgy kell tekinteni, mint amellyel egyoldalúan sújtják a Törökországból az EU piacára tartó árukat. (MN)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.