Csak a legelszántabbak vágnak bele a nyaralóépítésbe

A módosabbak körében divattá vált üdülőparkokban apartmanokat venni. Keresettek a családi házak.

Illés József
2017. 06. 27. 5:55
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Amíg korábban a legtöbben maguk fogtak bele nyaralójuk megépítésébe, addig manapság már csak a legelszántabbak vállalkoznak erre. Akkora ugyanis a hiány az építőipari szakemberekből, hogy szabályosan meg kell küzdeni értük. Így ma már a legtöbben profi kivitelezőkhöz fordulnak, akik saját szakmunkásokat foglalkoztatnak – tudtuk meg az Ingatlan.com ingatlanforgalmazó portál vezető gazdasági szakértőjétől. Balogh László elmondta: míg a gazdasági válság előtti évben, 2007-ben mintegy 330 ezren dolgoztak az építési ágazatban, addig mostanra 270 ezer körülire csökkent a létszám. Így több tízezren hiányoznak a szakágból, s emiatt ma már szinte a kőművestől a burkolóig mindegyik szakipari tevékenység hiányszakmának számít. A szakember arról is beszélt, hogy egyre inkább összemosódik a nyaraló és a lakóház építése, a tulajdonosok ugyanis mind jobban ragaszkodnak az otthoni komforthoz az üdülési célú ingatlanok esetében is.

Ditróy Gergely, az Otthontérkép.hu vezető elemzője úgy látja: a módosabbak körében divattá vált a lakóparkokhoz hasonló üdülőparkokban lakásokat, apartmanokat venni. Az igazán gazdagok viszont ragaszkodnak az egyedi kialakítású, magas színvonalon kivitelezett, önálló nyaralók építéséhez. A kispénzűek ugyanakkor azzal kénytelenek beérni, hogy egy-egy eldugottabb faluban néhány millió forintért földterületet vásárolnak, és egy kisebb épületet húznak fel rá, vagy egy lakókocsit telepítenek a telekre. Az elemző hozzátette: a legkeresettebbek továbbra is a korábbi kedvencek, azaz a balatoni, illetve a Velencei-tó, a Tisza-tó, illetve a Duna-kanyar közelében lévő üdülők.

Balogh László szerint viszont az is megfigyelhető, hogy a legtöbben mostanság nem bajlódnak a nyaralóépítéssel, hanem a már meglévő bőséges kínálatból válogatnak. Egy-egy nyaraló pedig általában annál olcsóbb, minél távolabb esik a vízparttól, illetve az adott üdülési övezet központjától. A jobb és a kevésbé kedvező fekvésű területeken lévő nyaralók árai között akár 20-30 százalék különbség is tapasztalható.

Ditróy Gergely ugyanakkor megjegyezte: a százmilliós értékű üdülési célú ingatlanok ritkaságnak számítanak még mostanában is. Manapság egy-egy 20 millió forint értékű nyaraló már a luxuskategória alsó szintjének számít. A szakember hozzáfűzte, hogy a nyaralóárak két-három évvel ezelőtt még stagnáltak, ám az utóbbi években már a családi házak árával együtt növekednek.

A Duna House ingatlanforgalmazó cég elemzése ugyanakkor megállapítja: a családi házaknál az átlagos négyzetméterár növekedési üteme ugyan alacsonyabb, mint a panellakásoké, de három év alatt e téren is említésre méltóan megemelkedtek az árak. A főváros környéki településeken például 2014 első negyedévéhez képest a családi házak négyzetmétere átlagosan 60 ezer forinttal drágult. Ugyanennek mértéke Budapest külső kerületeiben elérte a százezer forintot is, ami jelentős különbségnek mondható – írja a tanulmány. Házvásárlás szempontjából a drágább városok közé tartozik például Szentendre, Budaörs és Dunakeszi, ahol a négyzetméterár 300 ezer forint környékén mozog. Olcsóbban lehet házat vásárolni ezzel szemben a keleti, délkeleti szektorokban, például Erdőkertesen. Utóbbi esetekben az átlagos négyzetméterár nem éri el a 200 ezer forintot. Az összefoglalóból kiderül, hogy a lakást keresőkhöz viszonyítva a családi házat vásárlók aránya folyamatosan növekszik az agglomerációban. A 2014 eleji 50-70 százalékos házvásárlási arány 2016 végén és 2017-ben már a 80-90 százalékot is elérte a fővárost övező településeken. Hasonló mértékben változott a nagyobb ingatlanba költözők aránya ezeken a területeken. A vizsgált időszak elején megfigyelhető 10-15 százalékos arány az elmúlt néhány negyedévben a 25 százalékot is meghaladta, vagyis a vevők negyede ma már azért vásárol, mert kinőtte korábbi lakását.

Budapest peremkerületeiben a négyzetméterárakat erősen befolyásolja, hogy a város melyik részén található az ingatlan. A budai oldal árai jóval magasabbak, mint a pesti kerületekben. A budapesti átlag-négyzetméterár 2017-ben 300 ezer forint körül alakul családi házak esetében, de a II. kerületben a 400 ezer forintot is eléri, míg a XX. kerületben a 200 ezres átlagot sem sokkal haladja meg.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.