Szertefoszlik Nagy-Britannia nagy álma?

Magyar Nemzet
2019. 08. 23. 13:54
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Fel kell ébrednie Nagy-Britanniának a nagyléptékű gázkitermeléshez fű­ződő álmából, miután a legfrissebb kutatások alapján az eddig véltnél sokkal kevesebb, ötven helyett mindössze öt évre lehet csak elegendő a palagáztartalék a szigeteken. A mennyiség annyira kicsi, hogy a hidraulikus repesztés (fracking) alkalmazásának szigetországbeli létjogosultságát is megkérdőjelezi – közölte a ­Nature Commmunications című tudományos folyóiratban megjelent tanulmány eredményeit a távirati iroda a The Times nyomán.

A nem hagyományos geológiai formációkban a földgáz nem nagy buborékokban, hanem kisebbekben helyezkedik el, ezért a föld alatti repesztésekkel késztetik a gázt arra, hogy egy helyre rendeződjön, így kitermelhetővé váljon.

A korábbi adatokon alapuló ­2013-as kutatások még azt jelezték, hogy az Anglia északi részén lévő Bowland palaformáció az Egyesült Királyság jelenlegi éves gázigényének ötvenszeresét rejti. A Nottinghami Egyetem és a brit földtani intézet által két helyszínről vett minták friss vizsgálatainak eredményei azonban arra utalnak, hogy ennek mindössze töredéke, 14 ezer mil­liárd köbméter, vagyis csak ötévi készlet rejlik a kőzetben. Az Egyesült Királyság éves gázfogyasztása hozzávetőleg 2,8 ezermilliárd köbméter.

A hidraulikus repesztéseket végző Cuadrilla nevű cég kifogásolta, hogy a kutatók annak ellenére nem vonták be a vizsgálatba, hogy a vállalat rendelkezik a legtöbb adattal a Bowland palaformációról.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.