időjárás 21°C Csanád , Emil 2023. május 28.
logo

Rétvári Bence: Tovább emelkedtek a nyugdíjak

Magyar Nemzet
2020.01.03. 11:30
Rétvári Bence: Tovább emelkedtek a nyugdíjak

Tovább nőttek a nyugdíjak – mondta az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára tegnapi sajtótájékoztatóján a távirati iroda szerint. Rétvári Bence közölte: a 2020-as költségvetésben 2,8 százalékos inflációval számoltak, ezért január­tól ennyivel magasabb ellátást kapnak az idősek.

Az államtitkár arra is emlékeztetett, hogy novemberben nyugdíjkorrekcióra is sor került. Mivel az infláció tavaly 0,7 százalékkal magasabb lett a tervezettnél, ezért ekkora kiegészítésben részesültek az érintettek, egy összegben az egész évre. A korrekció beépül a nyugdíjakba, így tavaly januárhoz képest 3,5 százalékkal magasabbak az ellátások. Az államtitkár jelezte, hogy a nyugdíjnövekmény havonta átlagosan csaknem 4500 forint. A nyugdíjak értékének megőrzését továbbra is törvény garantálja, tehát ha idén 2,8 százaléknál magasabb lenne az infláció, a különbözetet ismét megkapják az idősek egyösszegű, utólagos nyugdíj-kompenzáció formájában – hangsúlyozta Rétvári Bence.

Az államtitkár arra is felhívta a figyelmet, hogy március végéig a nyugdíjasok még be tudják váltani a kilencezer forintos rezsiutalványaikat.

Az idei, 2020-as költségvetés számol az emelt nyugdíjak fedezetével – hangsúlyozta az államtitkár, majd részletezte: 136 milliárd forinttal magasabb összeget tartalmaz nyugdíjkiadásokra, mint a tavalyi. Az elmúlt években, 2016 óta 273 milliárd jutott az idősek kiegészítő juttatásaira, például Erzsébet-utalványra, nyugdíjprémiumra, rezsiutalványra – közölte az államtitkár. Ez is szerepet játszik abban, hogy Magyarországon az Európai Unióban a hetedik legalacsonyabb azoknak a nyugdíjasoknak az aránya, akik kitettek a szegénység, a társadalmi kirekesztődés kockázatának – tette hozzá.

Rétvári Bence felidézte, hogy a kormány azt tűzte ki célul, hogy a nyugdíjak megőrizzék az értéküket, kövessék az inflációt. Az államtitkár rávilágított: ezt nemcsak megtartani tudták, hanem túl is teljesítették, mivel az ellátások vásárlóértéke már több mint tíz százalékkal magasabb, mint néhány esztendeje, ráadásul további juttatásokat szintén biztosítottak.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.