Egyre kevesebb dízelautót veszünk

Magyar Nemzet
2020. 03. 27. 13:01
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Újabb mélyponton áll a dízelautók népszerűsége: tavaly a forgalomba helyezett új személygépkocsik mindössze húsz százaléka működött gázolajjal a JóAutók.hu szerint. Hetedik éve tart a dízelautók visszaszorulásának trendje a hazai autópiacokon. Ez idő alatt az arányuk a forgalomba helyezett új személyautók körében 46-ról húsz százalékra zuhant, miközben az importált járművek közötti részarányuk 66-ról 46 százalékra csökkent.

A vásárlók preferenciájának megváltozását jól mutatják a portál keresési statisztikái. Tavaly az üzemanyag szerinti személyautó-kereséseknek mindössze 21 százaléka irányult dízelautókra, miközben a benzines keresések aránya 56 százalék volt. Az oldalon szereplő autó­hirdetések nyomán pedig a benzines autó­kat hirdetők átlagosan csaknem kétszer annyi telefonos érdeklődésre számíthattak, mint dízelautót hirdetők. A gázolajtól elpártolók egyre nagyobb része ugyanakkor már nem a benzines, hanem a részben vagy egészben elektromos hajtású járművek irányába mozdul: a keresések 23 százaléka ezt a szegmenst célozza. Bár a jelenlegi árak még a kapcsolódó támogatások mellett is sok lehetséges vásárlót visszatartanak az alternatív hajtású járművektől, azok térnyerése folyamatos: míg 2018-ban 7700, részben vagy teljesen elektromos új autót adtak el Magyarországon, tavaly ez a szám már meghaladta a 12 100-at, ami a teljes új­autó-értékesítés nyolc százalékát teszi ki.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.