Felszámolják az osztatlan közös földtulajdont

Már az Országgyűlés előtt van az osztatlan közös földtulajdon felszámolását célzó javaslatcsomag.

Magyar Nemzet
2020. 04. 29. 15:30
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Már az Országgyűlés előtt van az osztatlan közös földtulajdon felszámolását célzó javaslatcsomag. A tervezetet Nagy István agrárminiszter tegnap nyújtotta be a parlamentnek. A tárcavezető közölte: a kormány elkötelezett a magyar földművesek agrárpiaci versenyképességének javítása, gazdasági pozícióik megerősítése mellett, és támogatja az optimális méretű birtokszerkezeten alapuló hazai agrárium kialakulását. Az elkészült törvényjavaslattal több évtizedet adósságát törleszti az állam, a cél ugyanis az, hogy a rendszerváltást követő földprivatizációs eljárások eredményeként kialakult osztatlan közös földtulajdon végre megszűnjön, ezáltal gazdaságosan művelhető, adminisztratív terhek nélkül használatba vagy tulajdonba vehető birtoktestek alakuljanak ki.

– A gazdálkodók, a helyi viszonyokat jól ismerő földtulajdonosok tudják legjobban megítélni, hogy az adott ingatlant hogyan érdemes megosztani, ezért indokolt az ezzel kapcsolatos döntést rájuk bízni – hangsúlyozta a tárcavezető.

Ennek érdekében a törvényjavaslat megteremti a többségi döntéshozatal lehetőségét, a megosztással érintett földrészletet illetően pedig az egyezség létrehozásának időtartamára ingatlan-nyilvántartási változtatási tilalmat biztosít. Azon ingatlanoknak a helyzetét is rendezi a javaslat, amelyek kis területüknél fogva alapvetően nem alkalmasak a megosztásra, ezek esetében értékbecslés alapján megállapított ellenérték fejében az ingatlan teljes egészében az egyik tulajdonos tulajdonába kerülhet.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.