Pánik helyett akciózás hajtotta a bécsieket szombaton

Példálózva az osztrák laborral, megnyomták a pánikgombot a hírportálok, azonban a magyarok nem készülnek bolti rohamra, ha a bécsi plázák után itt is tovább korlátoznak.

2020. 11. 17. 8:23
null
Mannheim, 2020. október 30. Védõmaszkos járókelõk a németországi Mannheimban 2020. október 30-án. A koronavírus-járvány miatt a baden-württembergi tartományi kormány szigorította a korlátozó intézkedéseket. MTI/EPA/Ronald Wittek Fotó: Ronald Wittek
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– A bécsiek előre hozták a black friday-t a múlt szombatra, mivel most a bevásárlóközpontokat is bezárják december első hetének végéig, és még nem tudni, hogy szükséges-e hosszabbítás a máskor legforgalmasabb szezonban. A híresztelésekkel ellentétben szó sem volt pánikvásárlásról, hanem a szigorítás bejelentése után leleményes bécsi iparcikk-kereskedők, vagyis ruha- és cipőboltok, sport szaküzletek hatalmas akciózást hirdettek, hogy még a leállás előtt kisöpörjék a következő hetekben eladásra szánt árukészletet – közölte a Magyar Nemzettel Vámos György, kiemelve, hogy a magyarországi kiskereskedelemre semmilyen hatással nincs a hétvégi bécsi eset.

Az ünnepek előtti bevásárlások a járvány alakulásától függenek a covid évében Fotó: MTI/EPA/Ronald Wittek

Az Országos Kereskedelmi Szövetség főtitkára annak kapcsán tisztázta a helyzetet, hogy az egyik osztrák hírportál felvételei alapján szombaton idehaza is elterjedt: Bécsben megrohamozták a boltokat, válaszul az újabb szigorításokra.

Nem hordták el az élelmiszereket

Ám a szakértő cáfolta a téves összefüggéseket. Szavai szerint ezúttal fel sem merültek a tavasszal több országon végigsöpört pánikhullám jelei, amit a bécsi élelmiszerboltokban, drogériákban sem tapasztaltak.

A boltok előtt kígyózó sorok nem feltétlenül utalnak rohamra Fotó: Kurucz Árpád

– Nem hiszem, hogy az utolsó pillanatban ruháért, cipőért taposnák egymást a vásárlók, viszont az alkalmi, ötvenszázalékos árleszállítást sokan kihasználták. A fotókon nincs nyoma tülekedésnek, sokkal inkább egymástól megfelelő védőtávolságban, maszkban, türelmesen várakoztak – állapította meg.

Az sem fokozta a hangulatot, hogy a legszigorúbb kijárási korlátozás idején is elérhetők az alaptermékeket, vagyis az élelmiszert, italt, tisztálkodási- és tisztítószereket, fertőtlenítőket kínáló boltok és a patikák Bécsben is, ahogy tavasszal itthon.

Külföldi mintára?

– Jelenleg is az időszaknak megfelelő a magyar üzletek forgalma, a múlt hétvégén a black friday akciók és kuponnapok fűtötték a vásárlókat, akik magas arányban vitték a leértékelt iparcikkeket. Már megindultak az előrelátó karácsonyi ajándékvásárlások is, a járványhelyzettől függ, meddig lehet szabadon nézelődni a bőséges ünnepi kínálatban – jelezte az áruházláncok, nagyobb üzletek képviselője.

– Itthon bő két-három héten át tartott a felhalmozás márciusban, amikor a lakosság főleg a tartós, illetve alapélelmiszereket vette nagyobb mennyiségben: konzervet, tésztát, rizst, lisztet, élesztőt, emellett fertőtlenítőszereket, gyógytermékeket, ami a gyógyszertárak forgalmát nyomta meg. A hullámokban jelentkező pánikhangulat azonban hamar elült, mert az áruellátás mindvégig stabilnak bizonyult – húzta alá a főtitkár, aki szerint emiatt a második hullámban már nincs ilyen aggodalom.

Igyekeznek az ajándékvásárlók, mert a járvány sürgeti az idei ünnepi szezont Fotó: Reuters

Csak a vacsora lett kedvezményes

A Magyar Közlönyben megjelent kormányrendelet szerint a házhoz szállításra, elviteles kiszolgálásra átálló melegkonyhás étkezőhelyek üzemeltetői a kormány által múlt héten bejelentett áfacsökkentés szerinti ötszázalékos adókulcsot az előrendelt, helyben készült ételek és italok után alkalmazhatják a veszélyhelyzet végéig, míg a szállítással járó költségek továbbra is az eddigi, 27 százalékos áfakörbe tartoznak, akárcsak az üzletbezárásokkal nem érintett munkahelyi vendéglátás. Egyes számítások szerint az áfacsökkentéssel tíz-húszmilliárd forint is megmaradhat a vállalkozásoknál, amely összeget terveik szerint a munkahelyek megerősítésére fordítják.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.