időjárás 27°C Mária 2022. augusztus 15.
logo

Kiéleződhet a bértárgyalás a Tescónál

Thurzó Katalin
2021.01.28. 06:05
Kiéleződhet a bértárgyalás a Tescónál

Idén országos mintára nehezen juthatnak egyezségre a felek a legnagyobb kereskedelmi szereplőnél februárban kezdődő bértárgyalásokon, mivel a tescós munkavállalók szeretnék, hogy a Coviddal járó bolti többletterhelés is érvényesüljön az idei alapfizetésekben. A szakszervezet az inflációt meghaladó mértékben, a külföldön azonos munkakörökben jellemző magasabb fizetésekhez közelítő összegekkel lenne elégedett.

– Látva a minimálbér-tárgyalások korábbi nehézkes előrehaladását, fel vagyunk készülve arra is, hogy csak következetes kitartással érhetjük el a magyar munkavállalók érdekeit szolgáló feltételeket. Több vállalatnál folynak megbeszélések az alkalmazottakkal, de a 12-13 ezer embert foglalkoztató Tesco februárban kezdődő bértárgyalása a leginkább mérvadó iparági szinten, amelyre határozott elvárásokkal készülünk – közölte Bubenkó Csaba a Magyar Nemzettel.

A Kereskedelmi Dolgozók Független Szakszervezetének elnöke ezt annak kapcsán jelezte, hogy megszületett az országos egyezség a minimálbér és a garantált bérminimum februártól érvényes, négyszázalékos emeléséről, illetve a későbbi egyszázalékos emelés lehetőségéről.

Egyes nemzetgazdasági ágazatokban ugyancsak az év elején döntenek a fizetések rendezéséről, például az alapellátási lánc nélkülözhetetlen részét jelentő kiskereskedelemben.

Tegnap a francia Auchan már bejelentette a márciustól érvényes áruházi fizetéseket. Eszerint az üzletekben legnagyobb munkaerőtömeget jelentő fizikai dolgozók bére átlagosan 5,6 százalékkal emelkedik, a magasabb beosztásúaké pedig két lépcsőben 7,1 százalékkal. Az új alkalmazottak minimális alapbérét 6,2 százalékkal emelve bruttó 260 ezer forintban állapította meg az Auchan.

Márciustól új alapösszegek szerint számolják az Auchan dolgozóinak fizetését – Fotó: Bach Máté

Bubenkó Csaba rámutatott: a naponta több millió magyart kiszolgáló fogyasztásicikk-értékesítésben az elmúlt évek bérfejlesztései után egyes árukörökben még mindig átlag alatti a pult mögött állók, a pénztárosok, az árufeltöltők havi fizetése, ami viszont szavai szerint a koronavírus éve után újabb szempont szerint méretik meg. Vagyis várhatóan a Tescónál is négy százaléknál magasabb emelési igénnyel indul a 2021-es licit.

– Egyelőre a konkrét javaslat nélkül azt kijelenthetjük, hogy

az élelmiszerboltokban a Covid okozta válság ellenére is van realitása az alapbérek infláció fölötti emelésének,

amire nagy szükség is van – mondta. Az érdekképviselő aláhúzta: általános céljuk elérni, hogy

megszűnjön a több helyütt jellemző kettős mérce az azonos munkakörök fizetései között,

azaz a multik ne tudják alulfizetni a magyar munkavállalókat a Nyugaton alkalmazott bérekhez képest – e tekintetben korábban húsz-harminc százalékos bérkülönbségeket is találtak az érdekvédők.

Reklámcsere egy londoni Tesco üzletben. Piaconként eltérőek a fizetések – Fotó: Bloomberg via Getty Images/Hollie Adams

– A magyar gazdaság nehéz helyzetbe került a mindent elsöprő járványhullámokban, egyes szektorok térdre kényszerültek – ehhez képest az élelmiszer-értékesítés a nyár végétől bővül, a lakosság fogyasztása a napi szükségleteiben nem csökkent, sőt éves szinten elérte a 2019-es forgalmat. Az iparág nagy szereplői a nyilvános eredménybeszámolók szerint

még az első hullámban bevezetett különadó megfizetése mellett is jelentős osztalékokat utaltak haza az anyavállalatnak

– mutatott rá Bubenkó Csaba.

Volumenben elérte az előző évi szintet az élelmiszerboltok tavalyi forgalma – Fotó: Kallus György

Úgy folytatta: azért is indokoltnak tartják a bolti dolgozók bérének jelentősebb emelését, mivel

közel egy éve a megszokottnál jóval kockázatosabb körülmények között, a vírusfertőzésnek folyamatosan kitéve kell naponta kiszolgálniuk a fogyasztókat.

Ezen belül, mint mondta, a nyitástól zárásig kötelező maszkviselés, az idősek kényszerű ellenőrzése, illetve adott esetben a konfliktusok a vevőkkel, továbbá a hatósági szigorral kísért új számonkérési kötelezettség túl nagy terhet ró a korlátozások enyhítéséig állandó nyomás alatt lévő bolti állományra.

– Vannak, akik csak az előzőeknél nagyobb arányú emeléssel tartanának ki a munkahelyük mellett, mert úgy látják, hogy idén

más szektorok újraéledése, a vidék várható felerősödése már kevésbé teszi kiszolgáltatottá a dolgozói réteget

– jegyezte meg Bubenkó Csaba.

Az egyik évben országos munkabeszüntetéssel érték el céljaikat a Tesco dolgozói – Fotó: Katona Vanda

 

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.