Bajban lehet az osztrák turizmus

Megmutatkozik a biztonságos utazásokat kínáló Magyarország versenyelőnye a régióban éllovas Ausztriához képest az elkövetkező időszakban. A lakosság védettsége miatt hazánkban nem kell korlátozni a vendéglátóhelyek, szállodák vendégeit, míg a szomszédos országban azt fontolgatják, hogy szinte teljesen kizárják az oltatlanokat a szolgáltatásokból.

2021. 08. 21. 6:55
Balatonfenyves, 2021. június 22. Fürdõzõk a kánikulában a balatonfenyvesi szabadstrandon 2021. június 22-én. Az országos tisztifõorvos harmadfokú hõségriadót rendelt el a kánikula miatt. MTI/Varga György Fotó: Varga György
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Megint árnyék vetődik a tavaly megfelezett forgalmat jegyző vendéglátás, szállodaipar szereplőire Ausztriában, ahol aggódnak a koronavírus elleni védettség alakulása miatt. A turisztikailag népszerű szomszédos országban ezért óvintézkedéseket fontolgatnak: többek között úgy előznék meg a negyedik járványhullámmal fenyegető súlyosabb következményeket, hogy szigorítanának az oltatlan vendégek által igénybe vehető szolgáltatások körén.

Például a jövőben kizárólag azokat a látogatókat engednék be a vendéglátóhelyekre, akik már bizonyíthatóan felvették a koronavírus elleni oltásokat. A friss teszttel érkezők sem kapnának lehetőséget arra, hogy betérjenek egy üzletbe – vetette fel lapunknak az ausztriai védekezés legújabb elképzeléseit Kovács Balázs, hazánk korábbi bécsi turisztikai külképviselet-vezetője.

A GD Consulting tanácsadó cég szakértője kifejtette: az osztrák fővárosban nagy léptékben gondolkodnak előre, mivel az egészségügy felelősei közölték, hogy el kell gondolkodni azon, hogy egyes szolgáltatók, mint például az étkezőhelyek vagy a fitneszközpontok, különböző közösségi élménypontok a jövőben csak teljesen immunizált vendégeket fogadhassanak. 

– A szigorú korlátozásról felröppent hírek rögtön hangos tiltakozást váltottak ki a vállalkozásokból, akiket képviselve a bécsi gazdasági kamara szólalt meg. A gazdasági szakemberek szerint egy ilyen drasztikus intézkedés egyes vendéglátóhelyek esetén a vendégkör megfelezésével járna, vagyis nagy veszteségeket okozna az éppen csak talpra állt iparágban, így az egész osztrák gazdaságban – idézte a szakértő a kamarai álláspontot, megjegyezve, hogy a bevétel várható visszaesése miatt a sportcentrumok sincsenek elragadtatva az ötlettől. 

Mint mondta, a többség ezért első körben arra helyezné a hangsúlyt, hogy különböző kampányokkal meggyőzzék a lakosságot az oltásokról, és ha ez nem jár jelentős eredménnyel, legfeljebb akkor szabad szigorítani némely területen.

– Az elkövetkező napokban a városvezetők járványügyi és prognóziskészítő szakértőkkel vizsgálják a kérdést Bécsben, a szolgáltatókat fenyegető elképzelésről augusztus vége előtt nem várható döntés – jelezte Kovács Balázs, megemlítve, hogy Magyarország versenyelőnye egyértelművé vált a gyors vakcinaprogramnak köszönhetően. 

Kiemelte: 

az oltási programunk hatékonysága miatt a magyar lakosság védettségi szintje lehetővé teszi, hogy nálunk szabadon lehet utazni, és nincs szükség éttermi korlátozásokra.

 – Márpedig a kötetlen fogyasztás, vásárlás, a szabad kirándulások lehetősége előnyöket hozhat, amely az utószezoni városlátogatások, gyógyfürdő- és szüreti programok értékesítési forgalmában jelentkezhet – jegyezte meg a tanácsadó. Hozzátette, hogy a biztonságos turisztikai lehetőségek a belföldieket is jobban megmozgatják, de külföldről is vonzzák a turistákat, mivel idén úgy tűnik, az egyik fő szempont az utazási döntésekben a lakosság magas oltottsága.

A szaktanácsadó megemlítette: az osztrákoknál ráadásul nem biztos, hogy egységes lesz a vendéglátásban tervezett szabályozás, mert míg több tartományi vezető közös szabályt szorgalmaz, egyes helyeken „különutas” megoldásokat fontolgatnak.

Az egész országban jellemző gyakorlat szerint az osztrák fővárosban is az úgynevezett 3G-eljárás van érvényben. Eszerint a vendéglátóhelyeket, szállodákat jelenleg is csak zöld útlevél birtokában lehet felkeresni. Ennek az a feltétele, hogy az igénylő oltott, gyógyult vagy tesztelt (3G) státussal kell rendelkezzen. 

Szigorúbban járnak el az éjszaki szórakozóhelyek látogatóival, ahol már most is csak oltási igazolást vagy friss tesztet fogadnak el a belépéskor. Ezt nevezik 2G-eljárásnak, amit a vállalkozások a legszűkebbre szabott lehetőség helyett inkább kiterjesztenének több területen, például a fesztiválok látogatóira is. 

– A kizárólag oltottak számára hozzáférhető szolgáltatások körét Ausztriában a tervek szerint az 1G elnevezéssel illetik majd, jelenleg ezen az eljáráson dolgoznak. Ezzel együtt augusztus 15-e óta Ausztriában az oltási igazolást csak a teljes immunizálást biztosító vakcinaadagok felvétele után állítják ki, míg a vírusból felgyógyultak esetében a zöld útlevél kiadásához elegendő az egy adag felvételének igazolása is – sorolta Kovács Balázs. 

Világelső a biztonságban

– Aki ma Magyarországot választja, teljes szabadságban pihenhet, maszk és védettségi igazolvány nélkül veheti igénybe a szolgáltatások szinte teljes spektrumát – ezt Guller Zoltán mondta nemrég a Magyar Nemzetnek. A Magyar Turisztikai Ügynökség vezérigazgatója kiemelte: a magas átoltottság eredménye, hogy Magyarország előbb tudott enyhíteni a járványügyi korlátozásokon, mint más európai országok, amelyekhez képest másfél hónap előnyt élvez. – A kormány sikeres oltási programjának köszönhetően Európa egyik legbiztonságosabb országa vagyunk, ahol gondtalanul élvezhetjük a nyarat – állapította meg Guller Zoltán, aláhúzva, hogy ezzel nemcsak Euró­pában, hanem a világban is az elsők között vagyunk. 

Borítókép: MTI/Varga György

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.