időjárás 10°C Dezső 2022. május 23.
logo

Varga Mihály: Jövőre is öt százalék felett marad a növekedés + videó

Forrás: MTI
2021.11.29. 14:39 2021.11.29. 17:16
Varga Mihály: Jövőre is öt százalék felett marad a növekedés + videó

A magyar gazdaság Európában az egyik leggyorsabban indult újra, az év közepére már meghaladta a járvány előtti szintet; idén 6,8 százalékos, jövőre pedig öt százalék feletti növekedés várható

– mondta Varga Mihály pénzügyminiszter az éves meghallgatásán a gazdasági bizottság hétfői ülésén.

Kiemelte: a költségvetés a válság és az újraindítás idején is helytállt, a 2008-as pénzügyi válsággal ellentétben nem kellett a Nemzetközi Valutaalap, az IMF segítségét kérni, pedig a jelenlegi válság globális szinten súlyosabb volt a korábbinál. Miközben 2008–2009-ben 1,7 százalékkal esett vissza a világgazdaság, 2020–2021-ben a recesszió mértéke elérte a 3,6 százalékot.

Varga Mihály elmondta, hogy Magyarország sikeresen kezelte az adósságot a járvány okozta nehézségek közepette, négy évről hat évre meghosszabbította a lejáró adósságok futamidejét, illetve tovább növelte a lakosság szerepét a finanszírozásban. Mára már az államadósság negyede a lakosság kezében van, szemben a 2010-es három százalékkal.

A Moody’ nemzetközi hitelminősítő intézet szeptemberi döntésére utalva a pénzügyminiszter megjegyezte, hogy a befektetők továbbra is bíznak a magyar gazdaságban. Rámutatott, hogy a versenyképességi rangsorokban miniszterségének kezdete, azaz 2013 óta Magyarország csak előre lépett.

A pénzügyminiszter megerősítette, hogy a kormány az adócsökkentés híve marad, a családok és a vállalkozások a továbbiakban is jelentős kedvezményekhez jutnak. Azt emelte ki, hogy a munkáltatói adó, amely 2009-ben még 33,5 százalék volt, jövőre 13 százalék lesz, s ezzel párhuzamosan a kisvállalati adó mértékét is csökkentik egy százalékponttal. Beszélt arról is, hogy a 27,5 százalékos magyar beruházási ráta az unióban a legmagasabb. A kormány csak az egészségipari támogatási program keretében több mint nyolcvan beruházást 87 milliárd forint értékben támogatott.

Emlékeztetett, hogy a nyugdíjasok védelmére a kormány minden korábbinál több forrást költött, a 13. havi nyugdíjat a következő évben teljes egészében visszaadják az érintetteknek.

Kilencedik pontként arról beszélt, hogy a bérek 2010-hez képest megduplázódtak vagy akár két és félszeresükre nőttek; ezt a folyamatot folytatják egyebek mellett a pedagógusok, a fegyveresek és a rendvédelmi dolgozók bérének emelésével. Ismertette: határvédelemre 590 milliárd forintot biztosított az államháztartás 2015 óta, amelynek mindössze egy százalékát finanszírozta az Európai Unió.

A tárcavezető végül a rezsicsökkentés megvédéséről és kiterjesztéséről beszélve elmondta, hogy a rezsitörvény működik, védelmet nyújt a családoknak és a nyugdíjasoknak. Rögzítették az üzemanyagárakat is, hogy mindenkinek legyen ideje az átállásra felkészülni, amennyiben ez szükséges – mondta.

Borítókép: Varga Mihály pénzügyminiszter (Fotó: Magyar Nemzet/Bach Máté)