Megtört síszezon várhat a sógorokra

Idén a járvány negyedik hullámának megfékezésére rövid ideig a teljes lezárás mellett döntöttek Ausztriában. Tegnaptól ugyan fokozatosan enyhülnek a korlátozások, ám úgy tűnik, ennyi idő is végzetesnek bizonyulhat a téli turisztikai szezon szempontjából.

2021. 12. 14. 6:44
Travel Austria: The Alps
Travel Austria: The Alps Fotó: YOSUKE HAYASAKA
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kritikussá és kissé káoszossá vált a járványkezelés Ausztriában, legalábbis az egyes gazdasági szereplők szerint, akik úgy vélik, hogy épp ideje volt a tegnap megkezdett fokozatos enyhítéseknek. 

December 13-tól az érvényes oltási és gyógyultsági igazolással rendelkező osztrákok számára véget érnek a kijárási korlátozások, Bécsben például ütemes nyitásról döntöttek. Ez azt jelenti, hogy 

a boltok, az éttermek, a szálláshelyek, illetve a karácsonyi vásárok kinyithatnak legkésőbb egy hét múlva, viszont a kijárási korlátozás (lockdown) az oltatlanok számára tovább tart. Az éjszakai vendéglátás és a bárok megnyitása egyelőre nem jöhet szóba.

A járványügyi intézkedések terén korábban általunk is laborként figyelt Ausztriában ugyanakkor már késő lehet, mivel 

a kijárási korlátozások ismét teljesen megbénították a turizmusgazdaságot, amelynek résztvevői egyre türelmetlenebbül és hangosabban követelik a hiányzó perspektívákat és az elveszni látszó téli forgalom kompenzálását – jelezte a Magyar Nemzetnek a magyar turisztikai külképviselet korábbi bécsi vezetője. 

Kovács Balázs szerint a magyar járványkezelés mostanra lekörözte az osztrák eljárásokat Fotó: GD Consulting

Kovács Balázs ma is az osztrák fővárosban élő tanácsadóként, régiós szinten segíti a szektor talpra állását a pandémia árnyékában, ehhez a magyar piacnak is naprakész információkkal szolgál a régi nagy riválisnál jellemző állapotokról. 

Eszerint 

jelenleg borús a térség turizmusában évekig listavezető Ausztria ágazati jövőképe, sőt már eluralkodott az elégedetlenség, 

mivel a cégek e területen már tavaly is komoly veszteségeket szenvedtek el, míg a mostani, rövid lezárások újra megtépázták a forgalmat.

– Szakmai körökben a szolidaritást hiányolják a válságkezelésből. A bécsi utazási szervezet, a Wien Tourismus például nem ért egyet azokkal a kijelentésekkel, hogy az „idei szezon még menthető”, és hogy a lezárásokra a turizmus érdekében is szükség volt, mert így még biztosítható lehet a síszezon – idézte fel a GD Consulting vezetője a mostani hangulatot Bécsben. 

Mint mondta, a városi utazások piaca másként működik, mint a szezonális sí- és üdülőturizmus vidéken, jóval érzékenyebb a végletekre. 

– A szektor leginkább amiatt aggódik, hogy Bécsnek éppen ezekben a hetekben lenne hagyományosan a főszezonja: a november és a december jellemzően a legnagyobb vendégforgalmat és bevételt eredményezi minden évben, ehhez az Európa-szerte közkedvelt karácsonyi vásárok is mindig hozzájárultak. A január és a február viszont kifejezetten gyenge szokott lenni 

az osztrák fővárosban, ez a világjárvány előtt is így volt – mondta a szakértő.

Elnéptelenedett tér Bécs belvárosában. Kivégezheti a piac egy részét a totális lockdown Fotó: Lisa Leutner

Ezért a bécsi turisztikai szervezet például már elvárná, hogy a főváros több tekintetben nagyobb figyelmet kapjon a a járványhelyzet kezelésében – ezt azzal támasztják alá, hogy 

Bécs az 5,6 milliárd eurós bruttó kibocsátással az osztrák turizmusgazdaság értékteremtésének ötödét biztosítja.

Az osztrák gazdasági kamara pedig a vendéglátóipar miatt fejezte ki aggodalmát, ahol a jelzések szerint már a reménytelenség kezd eluralkodni, olyannyira, hogy többen döntöttek úgy az elmúlt napokban, hogy szabályellenesen, önkényesen kinyitják az üzletüket, ha nem kezdődött volna el az enyhítés. Sőt már komolyabb tiltakozási hullám szervezése is felmerült a bécsi vendéglátósok körében – jelezte Kovács Balázs.

Újra a belföld kerül fókuszba Idehaza a belföldi vendégforgalom ösztönzésére készülnek január­tól a téli utazásokat ösztönző országos kampánnyal. A Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) tegnap közölte: a kampány a hazai wellnesslehetőségekre, a közös családi elvonulásokra, a szezonális gasztronómiára, valamint a kulturális élményekre fókuszál, és arra hívja fel a családok, párok, baráti társaságok figyelmét, hogy Magyarország a téli szezonban is számos élményt tartogat. A nagyszabású marketingakcióhoz várják azon turisztikai attrakciók és szolgáltatók jelentkezését, amelyek szívesen együttműködnek a téli forgalom élénkítésében, és vállalják, hogy a január 10. és február 28. közötti kampányidőszakra speciá­lis ajánlatokat vezetnek be. Az MTÜ ingyenesen és kiemelten népszerűsíti majd a csatlakozó cégeket és a kínált lehetőségeket.

Borítókép: Síző a Stubaier gleccsernél. (Fotó: Europress/AFP)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.