időjárás 21°C Ábrahám 2022. augusztus 16.
logo

Belgium szigorítja a gázleállítási tervét

Forrás: 888.hu
2022.06.23. 17:14
Belgium szigorítja a gázleállítási tervét

Tinne Van der Straeten szövetségi energiaügyi miniszter az ország gázkivonási tervének finomításán dolgozik, mivel nem minden vállalat tudja csak úgy elzárni a gázcsapját.

A belga energiaügyi tárca tervének célja, hogy jobban megértse a vállalatok képességeit és korlátait olyan vészhelyzet esetén, amikor a gázhiány kényszerleálláshoz vezet. Ebben az esetben a nagyfogyasztók fokozatosan, részben vagy egészben lekapcsolódnának a gázhálózatról – írja a 888.hu.

A földgázra vonatkozó jelenlegi vészhelyzeti tervet áprilisban frissítették először. A cégek közreműködésével tovább finomítjuk a konkrét intézkedéseket

– idézi a portál a Van der Straeten által a Twitteren elmondottakat.

A cikk kitér arra is, hogy a hét elején Németország és Hollandia is bejelentette, visszatérnek a széntüzelésű erőművekhez, hogy megakadályozzák, hogy a következő télen hidegben maradjanak a gázhiány miatt, miközben Európa csökkenteni kívánja az orosz földgáztól való függőségét.

Belgium kormánya szerint azonban nincs ok a pánikra, mivel a földgáz csak korlátozott százalékban származik Oroszországból, a belga elhelyezkedés és infrastruktúra pedig nagyon jó.

Még mindig reménykedünk a legjobban, de készüljünk fel a legrosszabbra!

– mondta Peter Claes, a Febeliec, a nagy ipari fogyasztók szövetségének tagja a flamand rádióban kedden.

Szerintem Belgiumban jelenleg nincs ok aggodalomra, de ez nem jelenti azt, hogy ne legyünk óvatosak és előrelátók– tette hozzá.

A cikk szerint egyes cégek azt mondták, hogy szívesebben zárnak be teljesen, ha a gázellátásukat üzletágtól függően nyolcvan vagy ötven százalékra csökkentenék.

Gondoljunk csak egy ammóniaüzemre. Ha ott egy bizonyos kritikus szint alá süllyed, a létesítmények nem működhetnek tovább, és jobb, ha teljesen leállítjuk az üzemet

– magyarázta Claes.

Más cégek, például az üveggyárak is felhagynának a termeléssel átmenetileg, mert túl veszélyessé válhat a működésük. Ha az üveg elkezd megszilárdulni a kemencében, mert nem maradt gáz, akkor kalapáccsal és vésővel törhetik ki a kemencéből.

Ennek ellenére Claes szerint nagyon kicsi az esélye annak, hogy ez valóban megtörténjen.

Először is kellően el vagyunk látva Belgiumban, és nagyon diverzifikált ellátási hálózatunk van: a gáz Norvégiából, Angliából, Katarból hajókon keresztül és Dunkerque-ből érkezik

– magyarázta a szakember.

A 888.hu cikke kitér arra is, hogy Belgium gázfogyasztásának csak négy százaléka függ Oroszországtól.

Az európai szolidaritási mechanizmus miatt azonban elképzelhető, hogy a többi országban tapasztalható hiánynak következményei lesznek – olvasható a 888.hu-n.

Az eredeti cikk IDE kattintva érhető el.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt)

Brüsszeli olajembargó

Gyorsított engedélyezéssel télen már termelhet az első kút a békési gázmezőn

A dosszié összes cikke
Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.