időjárás 12°C Mihály 2022. szeptember 29.
logo

A kormány folytatja a kis benzinkutak támogatását

Forrás: MTI
2022.08.19. 15:26 2022.08.23. 12:07
A kormány folytatja a kis benzinkutak támogatását

A kormány a kis benzinkutak további megsegítésére 18,5 milliárd forintot különített el, péntektől megnyílt az igénylés lehetősége az elektronikus felületen, a pályázók már augusztusban hozzájuthatnak a támogatáshoz – közölte az Agrárminisztérium pénteken az MTI-vel.

A háború és a brüsszeli szankciók miatt egész Európában bizonytalanná vált az olajszállítás, nincs elég benzin, és az egekbe szökött az üzemanyag ára. A magyar kormány Európában egyedülálló módon immár kilencedik hónapja benzinárstoppal védi a magyar lakosságot. 

Árstop nélkül a mostani 480 forint helyett az elmúlt hetekben már több mint nyolcszáz forintot kellett volna fizetni a benzinért és 833 forintot a gázolajért – emlékeztet a szaktárca.

A kormány fontosnak tartja, hogy ne csak a nagy benzinkutakon, hanem a kis benzinkutakon is elérhető legyen az üzemanyag. 

Mivel a kis benzinkutakat kevésbé tőkeerős, hazai kis- és középvállalkozások üzemeltetik, a kormány márciusban bevezette a kis benzinkutak támogatásának programját, amelynek értelmében literenként húsz forint vissza nem térítendő állami támogatást kapnak. Ennek köszönhetően a kisebb kutak döntő része túlélte az eddigi nehézségeket – áll a közleményben.

Ezenkívül adó- és járulékkedvezményekben részesülnek, csökkentették a pénzügyi terheiket, valamint áthidaló hitellehetőséget és célzott fejlesztési programot is indítottak számukra. A kormány folyamatosan figyelemmel kíséri az üzemanyag-ellátási helyzetet is, és ahogy eddig, ezután is mindent megtesz, hogy legyen elég üzemanyag Magyarországon – írták.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Kelet-Magyarország/Dodó Ferenc)

 

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.