Külföldi inasévek az építőiparban

Az ÉVOSZ szervezésében fiatal végzős szakmunkások tanulnak Franciaországban.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2022. 09. 10. 11:07
null
Budapest Congradus Kft. asztalos tanulók szakmai gyakorlata fotó Teknős Miklós MN Fotó: Teknős Miklós
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége (ÉVOSZ) szervezésében fiatal végzős szakmunkások, köztük ácsok, kőművesek, asztalosok és burkolók fejleszthetik tovább szakmai tudásukat az ErasmusPro-programban szeptembertől a francia Les Compagnons Du Devoir szakképző intézményben közölte a szakszövetség a távirati irodával. 

Az ÉVOSZ és a Les Compagnons Du Devoir együttműködésében eddig 145 végzős – kőműves, ács, asztalos, tetőfedő, kőfaragó és szárazépítő – szakmunkás vett részt valamilyen továbbképzésen.

A Les Compagnons Du Devoir párizsi központú, a francia állami szakképzőrendszerrel párhuzamosan működő, országos hálózattal rendelkező szakképző intézmény. A Compagnons oktatási elvének alappilléreit a szakmai oktatás, emberformálás és értékteremtés jelenti, mesterképzésük alapja pedig az utazás, azaz a mesterlegények négy-öt évig tartó szervezett vándorlásának biztosítása – írták a közleményben. 

Az ÉVOSZ továbbképző projektjeit három fő célcsoportnak szervezi – emelték ki. Az ország különböző építőipari szakképző intézményeiben dolgozó szaktanároknak, valamint gyakorlati oktatóknak németországi és ausztriai gyakorlati továbbképzéseket biztosítanak. A szakképzési szakértőknek tanulmányutakat szerveznek. A végzős szakmunkástanulóknak külföldi továbbképzésre, szakmai gyakorlatra adnak lehetőséget.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Teknős Miklós)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.